Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: Nederland nog afhankelijker van buitenland voor energie?

Met alle recente elektriciteitsrecords lag daar de focus op, maar stiekem is de TTF-gasprijs deze week gaan stijgen. Niet met grote sprongen, maar toch kost een megawattuur inmiddels weer meer dan 37,5 euro voor wie een contract sluit voor kwartaal 1 in 2025. De EPEX-dagprijs voor elektriciteit is weer terug naar 'normaal' met 83 euro per megawattuur. Vrijdag zien we negatieve noch hele lage uurprijzen en dus ook geen gedrukte gemiddelde dagprijs.

In de energie-update van AgroEnergy is er onder meer aandacht voor de bijzondere elektriciteitsweek, maar ook voor de gasprijsontwikkelingen. Het duurste kwartaal (Q1-2025) handelt deze hele maand al dichtbij de 37 €ct/m3. Ook het 2025-jaarcontract is stabiel rond de 34,5 €ct/m3. Het aanvullen van de gasvoorraden is voor exploitanten dus iets gunstiger geworden, concluderen de Rotterdamse energiespecialisten.

De termijnprijzen van elektriciteit worden mede beïnvloed door de prijsvorming van emissierechten. Het is momenteel niet duidelijk welke richting de markt gaat kiezen, constateert men verder in de update. Wederom een opleving naar de 75 of juist een verdere daling richting de 65 €/ton? "Als er in de komende weken geen duidelijke daling onder de 70 €/ton komt, is de stijgende trend die sinds eind februari is ingezet nog niet ten einde, maar deze is wel aan het afzwakken."

Het tempo van vulling van de gasvoorraden in Europa is voorlopig gelijk aan vorig jaar. Momenteel zijn de voorraden al voor bijna twee derde gevuld. De Nederlandse opslagen lijken het vultempo wat op te voeren, met een gemiddelde vulgraad van bijna 60%. De achterstand op het Europese gemiddelde lijkt langzamerhand te worden ingelopen. Italië en Duitsland blijven bij de koplopers horen en zitten al bijna op 70%.


Gasprijs TTF kwartaal 1 2025 t/m 16 mei 2024. Klik hier voor de actuele prijzen.

Het nieuwe kabinet wil doorgaan met "zinnige klimaatmaatregelen", onder meer om ervoor te zorgen dat Nederland voor zijn energietoelevering niet meer afhankelijk is "van regimes waar we niet van afhankelijk willen zijn". Dat voornemen werd uitgesproken op de gezamenlijke presentatie van de coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB, schrijft de NOS. Energie-experts stellen dat de voorgenomen maatregelen juist een tegenovergesteld effect zullen hebben: een grotere afhankelijkheid van import.