Zaadtekort vertraagt Marokkaans paprikaseizoen

Marokkaanse paprikatelers kampen dit seizoen met een tekort aan zaden, waardoor veel telers dit jaar hun areaal moeten inkrimpen, hun programma's moeten uitstellen of zelfs helemaal moeten stoppen met het telen van paprika's.

Obeida Mansour, directeur van Universal Peppers: "De meeste paprikatelers in Chtouka [bolwerk van de paprikateelt in Marokko, red. noot] hebben dit jaar een onderbroken seizoen achter de rug. Eerst was er de hittegolf, die grote gebieden verwoestte en daarna kwam het tekort aan zaden, vooral voor het ras Capia."

Het tekort aan zaden is volgens de teler te wijten aan kwaliteitsproblemen, de ontdekking van fytosanitaire fouten in de zaden en de afkeuring ervan door de Marokkaanse autoriteiten, die de controles voorafgaand aan het seizoen hebben verscherpt.

De hittegolf die Marokko een maand geleden teisterde, waarbij de temperaturen in de regio Souss Massa boven de 50 graden Celsius uitkwamen, leidde tot een verlies van oogstareaal. Daardoor moesten telers gaan herbeplanten, waardoor de druk op de zaadvoorziening nog groter werd.

Het tekort aan zaden veroorzaakte onzekerheid bij de telers en het uitstel van de start van het seizoen. "Sommige telers hadden genoeg van het wachten op onduidelijke deadlines en gingen elders op zoek naar zaden of gingen dit seizoen helemaal niet aan de slag met het ras Capia."

Obeida voegt eraan toe: "Alles wijst erop dat de volumes Marokkaanse Capia-paprika's dit seizoen zullen afnemen. Telers hebben Capia vervangen door andere variëteiten paprika's, tomaten en andere producten. Het is in dit stadium moeilijk om de afname te kwantificeren, maar veel telers zien een daling van een derde tot de helft van hun areaal paprika's."

Naast de volumedaling zullen ook de exportschema's dit jaar anders zijn. Obeida: "Sommige telers zijn nog maar net begonnen met de eelt, terwijl we normaal rond deze tijd van het jaar beginnen met exporteren. De effectieve start van het seizoen wordt dit jaar midden oktober verwacht."

Telers worden niet allemaal op dezelfde manier getroffen en sommigen hebben meer geluk dan anderen. Dit is het geval voor Universal Peppers, een oude teler van Capia-paprika's. Obeida: "We hebben ongeveer 10% van ons areaal verloren door de hittegolf. Met andere woorden, we zijn er goed doorheen gekomen. We hadden ook het geluk dat we prioriteit kregen van onze zaadleveranciers. Dat gezegd hebbende, zullen ook wij een vertraging oplopen in ons exportschema, dat pas eind oktober van start gaat."

Voor meer informatie:
Obeida Mansour
Universal Peppers
Tel.: +212663612461
Obeida@universalpeppers.ma


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.