Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwe quarantainekas voor onderzoek ToBRFV-resistentie

De nieuwe quarantainekas in Wageningen is een aantal maanden geleden geopend. In de kas wordt de ToBRFV-virusresistentie in tomaten getest in echte groeiomstandigheden. Jan Barten, de expert en strategische projectleider bij Bayer de Ruiter, vertelt hoe het eraan toegaat in de nieuwe quarantainekas in Wageningen.

Wat is het belang van deze quarantainekas in Wageningen?
Twee maanden geleden is deze kas in Wageningen geopend. Het eerder beschreven testen wordt gedaan door het materiaal te testen direct na het planten en te vaccineren met het Pepino-vaccin. Twee tot drie weken later wordt het opnieuw geïnoculeerd met het ToBRFV-virus. Twee maanden later zijn bladsymptonen te zien. Dit is dan ook het juiste moment om bladsymptoomevaluatie uit te voeren. Na vier maanden zijn vruchtsymptonen te constateren. Ze evalueren dus de volwassen plant. De planten groeien tot ze rood fruit dragen. Voor dit werk moeten ze voldoen aan zeer strenge quarantaine-eisen met strikte hygiëne maatregelen bij het binnenkomen en verlaten van de kas. Dit om er zeker van te zijn dat het virus de kas niet verlaat.

Worden er ook rassen getest die al verkocht zijn, of alleen nieuwe rassen?
In de lente van 2023 is De Ruiter begonnen met het eerste experiment. In dat experiment worden commerciële rassen getest naast nieuwe hybride combinaties. Er zijn een paar vatbare commerciële rassen meegenomen om te zien hoe zij zich gedragen in dat experiment. Daarnaast hebben ze een paar resistente rassen genomen. De onderzoekers hebben een idee van het gedrag van de resistente rassen in teeltomstandigheden. Door het gedrag van nieuwe hybrides te vergelijken met de bekende commerciële hybrides kunnen de onderzoekers voorspellen hoe de nieuwe hybrides het gaan doen in een kweekkas. Naast het beter begrijpen van de prestaties van de hybrides zijn de onderzoekers ook geïnteresseerd hoe resistente ouders hun resistente eigenschappen doorgeven aan de nieuwe hybrides.



Voor meer informatie:
Bayer Vegetable Seeds
www.vegetables.bayer.com

Publicatiedatum: