Telers die hun gewassen veel minder hoeven te bespuiten, vruchtgroenten die na de oogst beter zijn te bewaren, tarwe die ook door coeliakiepatiƫnten kan worden gegeten: het kan al wel met de huidige veredeling, maar het kost jaren de tijd. Deze zomer kwam de Europese Commissie met een nieuw voorstel voor regelgeving rondom het gebruik van nieuwe gentechnieken als CRISPR-Cas in voedselgewassen. Veredeling kan hiermee sneller en preciezer. Vullen we straks ons boodschappenmandje met producten die met deze nieuwe techniek tot stand zijn gekomen? In de Levensmiddelenkrant legt Bert Lotz, teamleider Toegepaste ecologie bij Wageningen & Research (WUR) meer over deze nieuwe manier van veredelen uit.
Volgens hem is onze voeding nog nooit zo gezond geweest als nu. Met CRISPR-Cas kunnen wetenschappers het DNA van (onder meer) voedselgewassen nauwkeurig aanpassen, door een specifiek stukje DNA in een cel te verwijderen of vervangen. Hiermee kunnen bepaalde eigenschappen van een plant worden gewijzigd. Zo kunnen gewassen resistent worden tegen ziekten, kan vruchtrot worden tegengaan en kan het aanmaken van zogenaamde inhoudsstoffen worden uitgeschakeld die bijvoorbeeld leiden tot een allergische reactie. In het artikel benoemt Bert ook de risico's van deze nieuwe techniek.
Lees het hele artikel hier bij de Levensmiddelenkrant.