Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Yigit breidt uit naar 90 ha

"De tuinbouwsector in Turkmenistan is ingrijpend veranderd"

"De afgelopen vijf jaar heeft de tuinbouwsector in Turkmenistan grote veranderingen doorgemaakt. De stimulering van de tuinbouw door de overheid door middel van subsidies, kredieten tegen lage rente en de toewijzing van land heeft de oprichting van talrijke kassen sinds 2016 gestimuleerd."

Het succesverhaal van Yigit sluit aan bij deze sectorbrede expansie. Joshgun Kerimov, de belangrijkste agronoom bij Yigit, vertelt hoe het bedrijf momenteel 70 ha kassen met plastic panelen beheert in Turkmenistan, deels in eigendom en deels gehuurd. Om aan de groeiende vraag te voldoen, is Yigit van plan om dit seizoen nog eens 20 ha te huren, waardoor het totale areaal zal toenemen tot 90 ha.

Toen Joshgun werd gevraagd naar de grootste uitdagingen van het bedrijf bij het telen, benadrukte hij verschillende factoren. "Ten eerste is er in de winter weinig licht in de regio, wat een uitdaging vormt voor optimale plantengroei. Daarnaast hebben niet alle kassen een CO2-toevoer- of warmteopslagsysteem, wat de kweekomstandigheden verder beïnvloedt. De plaagdruk van witte vlieg en tuta is een hardnekkig probleem vanwege onze vroege start en late finish van het teeltseizoen."

Yigit teelt voornamelijk middelgrote, rode trostomaten, die 95% van hun teelt uitmaken. Ze telen voornamelijk het ras Marvelance van DeRuiter, dat resistent is tegen tomatengeelkrulbladvirus (TYLCV), een diepe, glanzende rode kleur heeft en goed houdbaar is. Dit ras is een populaire keuze voor Yigit vanwege de gunstige eigenschappen en de marktvraag. "We exporteren ongeveer 90% van onze tomaten naar landen als Kazachstan, Kirgizië, Rusland, Wit-Rusland, de Verenigde Arabische Emiraten, Tadzjikistan en Afghanistan. De overige 10% wordt op de lokale markt gedistribueerd," zegt Joshgun. Het bedrijf heeft het GlobalGAP-certificaat ontvangen om deze markten te bereiken.

Hoewel tomaten de kassector in Turkmenistan domineren, overweegt Yigit om de gewassen te diversifiëren en andere mogelijkheden in de toekomst te onderzoeken. Momenteel zijn ze eigenaar van 30 ha van hun areaal van 70 ha en hebben ze nog eens 40 ha gehuurd van een ander bedrijf. "Door extra kassen te huren en uitbreidingen door te voeren, zoals meer buffertanks en kunstlicht, willen we onze teeltcapaciteit vergroten en aan de marktvraag voldoen."

Yigit werkt actief samen met Nederlandse adviseurs en profiteert van hun tuinbouwexpertise. Deze samenwerking met internationale leveranciers en telers draagt bij aan de voortdurende groei en ontwikkeling van Yigit. "Met de opkomst van meer glazen kassen zal het niveau van de techniek toenemen."

Momenteel biedt Turkmenistan gunstige energieprijzen. "Maar als deze stijgen, zullen energiebesparende technologieën in opkomst zijn, waardoor telers hun gewas preciezer kunnen sturen en hun teelt kunnen finetunen," voegt hij eraan toe. "En naarmate de markt zich ontwikkelt en meer markten producten uit Turkmenistan gaan kopen, verwachten we dat er meer soorten gewassen in kassen zullen worden geteeld en dat er verschillende soorten tomaten worden geteeld. Aanvullende verlichting zal steeds gebruikelijker worden naarmate telers proberen hun opbrengsten te optimaliseren en hun seizoen te verlengen."

Voor meer informatie:
Yigit
Joshgun Kerimov (e-mail)

Publicatiedatum: