Van 5 naar 9 miljoen m3 aardgasbesparing per jaar met nieuwe aardwarmtebron

In 2012 begon een groep tuinders in IJsselmuiden gezamenlijk met het verwarmen van hun kassen door middel van aardwarmte, door warm water van 73-74°C omhoog te pompen vanaf een diepte van 1950 meter. Inmiddels verwarmen vijf groentetelers 23,5 hectare met kassen op deze manier.

Door het gebruik van aardwarmte is het aardgasverbruik van de tuinbouwbedrijven met 70% tot 90% gedaald. Sinds de start van het project in 2012 realiseerden de tuinbouwbedrijven een vermindering van hun aardgasverbruik van 53 miljoen kubieke meter en nog steeds melden nieuwe tuinbouwbedrijven dat ze graag willen overstappen op deze vorm van duurzame warmte.

Aan de Hartogsweg in IJsselmuiden stond de zomer van 2022 bol van de booractiviteiten om een extra aardwarmteput te realiseren naast de put die in 2012 werd geboord. Inco-Drilling was verantwoordelijk voor de plaatsing van deze put, door middel van gestuurde boringen van 144 meter naar 1990 meter diepte. De werkelijke boortijd van dit project bedroeg slechts 26 dagen.

"Tijdens het hele project was er sprake van een goede samenwerking tussen alle betrokken partijen. Naar onze mening is een nauwe samenwerking dan ook de basis voor succes. Het was voor ons team ook een genoegen om samen te werken met de projectleider en directeur van Aardwarmte Koekoekspolder, Radboud Vorage, die veel affiniteit heeft met duurzame energie, de circulaire economie en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Door het initiëren, begeleiden en managen van projecten in binnen- en buitenland levert hij een concrete bijdrage aan een 'groenere' wereld," zegt Diana Tronco van Inco-Drilling.

"De samenwerking met alle onderaannemers, waaronder Inco-Drilling, was tijdens de bouwfase van het project uitstekend," zegt Radboud. "Voordat de tweede put werd geboord, werd er jaarlijks 5 miljoen m3 aardgas bespaard. Met de nieuwe put wordt er naar verwachting 9 miljoen m3 per jaar bespaard. De put is volgens de planning eind 2022 in productie genomen en gezien de verwachte resultaten tot nu toe kunnen we nu al 4 miljoen m3 gas per jaar extra besparen."

"We zijn zeker van plan Inco-Drilling opnieuw te betrekken bij het boor- en putontwerptraject voor de volgende aardwarmteputten, die over 2 tot 3 jaar worden gerealiseerd," besluit Radboud.

Voor meer informatie:
Inco-Drilling
Havenkade 24, 1775 BA
Middenmeer
Tel.:+31 (0)227 726 012
info@inco-drilling.com
https://inco-drilling.com/


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.