Kabinet wil groenten- en fruitteelt Curaçao, Aruba en Sint Maarten stimuleren met investeringsprogramma

Het kabinet werkt een garantieregeling op maat uit om de kredietverlening aan gezonde bedrijven op Curaçao, Aruba en Sint Maarten te stimuleren. De garantieregeling wordt ook opengesteld voor bedrijven uit bijvoorbeeld de landbouw en de visserij. Dit is nodig omdat de eilanden voor verse groenten en fruit nog steeds erg afhankelijk zijn van import van buitenaf. Een garantieregeling helpt bedrijven met te weinig zekerheden om aan financiering te komen. Op dit moment ontbreekt een dergelijke regeling naar verwachting op Curaçao, Aruba en Sint Maarten, zo schrijven de ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Economische Zaken en Klimaat. 

Nederland maakt investeringsprogramma’s beschikbaar voor de Landen Curaçao, Aruba en Sint Maarten en voor Caribisch Nederland: Bonaire, Saba en Sint Eustatius. De investeringen moeten ertoe leiden dat het economisch groeipotentieel wordt versterkt, de financieel-economische zelfstandigheid van de zes eilanden toeneemt, de energietransitie versnelt en de levensstandaard en werkgelegenheid verbetert. Hiermee geeft het Kabinet invulling aan een van de afspraken uit het coalitieakkoord. 

Investeringsprogramma Curaçao, Aruba en Sint Maarten
Om bij te dragen aan de economische ontwikkeling van Curaçao, Aruba en Sint Maarten, reserveert Nederland in totaal maximaal 200 miljoen euro uit het Nationaal Groeifonds (NGF). Om voor de middelen in aanmerking te komen, kunnen de Landen projecten indienen die aantoonbaar een hoge impact hebben op het duurzaam verdienvermogen van de Landen.  Voorwaarde is dat het gaat om kwalitatief goede voorstellen voor projecten op het terrein van klimaatadaptatie en energietransitie, onderwijs, digitalisering van de overheid, basisinfrastructuur (logistieke infrastructuur, waterzuivering en afvalverwerking), kostenefficiënte voedselproductie en verduurzaming van de economie (m.n. het toerisme).

In eerste instantie wordt een tranche van 100 miljoen euro beschikbaar gesteld. Mocht deze openstelling overschreven worden met kwalitatief goede voorstellen, die aan nader te bepalen waarborgen en criteria voldoen, dan is een tweede openstelling van maximaal 100 miljoen euro mogelijk. Het investeringsprogramma wordt na consultatie van de Landen komende maanden uitgewerkt.

Bron: Rijksoverheid


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.