Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Installatie 27 ha LEDs bij Lans voltooid

Tomatenteler Lans Group heeft meer dan twee decennia lang HPS-teeltlampen gebruikt en zeven jaar lang LED-lampen. Op zoek naar middelen om duurzamer en kostenefficiënter te werken kwam men uit bij de LEDFan, een speciale lamp van Food Autonomy Horticulture Lighting. Inmiddels hangen de lampen op 27 hectare. 

LEDFan, topverlichting die Lans Group en Food Autonomy Horticulture Lighting samen hebben ontwikkeld, is gebaseerd op het concept om warmteverlies zoveel mogelijk te beperken. De bovenbelichting maakt gebruik van de warmte die door de LED's wordt gegenereerd en leidt deze naar beneden, naar het gewas, waarbij een warme luchtdeken aan de bovenkant van de planten wordt gevormd. Dit werkt als een onzichtbaar energiescherm. De warme lucht verlaagt de luchtvochtigheid en stimuleert de verdamping, wat weer leidt tot een betere fotosynthese.

Aanzienlijke kostenbesparingen op verlichting en verwarming
Bovendien wordt de warmte die opstijgt uit de warmtebuizen die over de grond lopen gedeeltelijk tegengehouden door deze deken en kunnen de ramen en de schermen bovenin de kas gesloten blijven als gevolg van een betere verdamping. In combinatie met het hogere rendement van LED-armaturen garanderen de LEDFans een aanzienlijke besparing op het energieverbruik en daarmee op de verlichtings- en verwarmingskosten.

De perfecte vervanging van HPS
Het product, ontwikkeld voor de tomatenteelt in technologisch geavanceerde kassen, is een vervanging van de traditionele HPS-lamp en zal ook bijdragen tot een betere plantopbrengst doordat de planten 78% meer μmol/s krijgen. "Met LEDFan krijg je een op maat gemaakt teeltrecept. LEDFan levert zowel licht als warmte (zelfs meer dan HPS). De LEDFan heft daarmee het nadeel van de normale LED op en maakt er zelfs een voordeel van," zegt Vincent van der Lans . Hij is directeur Teelt & Energie bij Lans.

"Ook al is LEDFan ontwikkeld voor de tomatenteelt, de wens om energie te besparen en de verdamping te verbeteren, zeker met een volledige LED-installatie, beperkt zich niet alleen tot tomatentelers. Wij zien grote mogelijkheden om ook op andere gewassen volledige LEDFan-, of hybride LED-LEDFan-installaties toe te passen, bijvoorbeeld voor komkommer, rozen, chrysant, gerbera, etc."

Lans installeerde in 2021 al 1500 LEDFans op 1,5 hectare. De resultaten waren meer dan bevredigend: de LEDFans boden volgens de telers 'een uitstekende balans tussen efficiëntie en werkbaarheid.' Hoewel Lans een 24-uurs temperatuur aanhield die 1,5-2 graden hoger lag (om een hoger lichtniveau aan te kunnen dan de vruchtbelasting op dat moment), gebruikten ze minder verwarming in vergelijking met de HPS-kant van de kas.

LEDFans op 27 hectare - maximale energiebesparing
Aangemoedigd door deze resultaten besloot het bedrijf nog eens 12.000 LEDFans in hun kassen te installeren, waardoor het totale gebied dat met dit product is uitgerust nu 27 hectare beslaat. In nauwe samenwerking met Food Autonomy wil Lans Group op de lange termijn volledig overstappen op LEDFans.

"Food Autonomy luistert goed naar de wensen van de teler. Door onze samenwerking tijdens de ontwikkeling van de lampen brengen we samen de technologie van de LEDFan naar het hoogst mogelijke niveau. Om onze energiebesparing (op elektriciteit en gas) te maximaliseren, hebben we gekozen voor LEDFan," zegt Erwin van der Lans (operationeel directeur van Lans).

Food Autonomy is te vinden op GreenTech Amsterdam 2023 in stand: 01.560

Voor meer informatie:
Food Autonomy
www.foodautonomy.org  
info@foodautonomy.org  

Publicatiedatum: