areaalcijfers 2022

Meer komkommer en paprika, minder tomaat in België

Het areaal komkommer is afgelopen jaar gestegen in België tot 51,6 hectare. De arealen van onder meer tomaat, paprika en aardbei daalden in 2022.

Het areaal tomaat daalt volgens cijfers van Statbel met 2 hectare tot ruim 608 hectare. Het areaal paprika stijgt met ruim 11 hectare tot 129,9 hectare. Tomatentelers kwamen op zoek naar alternatieven vanwege virusperikelen zowel bij komkommer, paprika als ook bij aardbei uit. 

De totale oppervlakte aardbeien bleef in België in 2022 nagenoeg stabiel ten opzichte van 2021 (-0,6%). Voor de aardbeien is er een verdere verschuiving van de aardbeien in open lucht (-10,2%) naar de aardbeien in serres (+9,5%). Onder teelten in serres of hoge beschermingsinstallaties wordt door de statistici verstaan: 'alle constructies opgetrokken in glas of plastiek, zacht of hard, verwarmd of niet verwarmd, waarin men kan rechtstaan.' 

In 2022 waren er in België 35.192 landbouwbedrijven. Dat is een daling van -2,3% ten opzichte van vorig jaar. De daling was het grootst in Vlaanderen, nl -3,3%. De daling van het aantal bedrijven ging gepaard met een lichte daling van 0,5% van de oppervlakte cultuurgrond. Bij de tuinbouwteelten daalde de oppervlakte groenten in open lucht in 2022 met -4,5%. De daling deed zich bijna voor bij alle groenten. 

Bron: Statbel


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.