Nederlandse bedrijven zijn bereid gezamenlijke projecten in Kazachstan op te zetten

Een delegatie van Nederlandse bedrijven, geleid door de burgemeester van de gemeente Westland, Bouke Arends, heeft Kazachstan bezocht om onderhandelingen te voeren met vertegenwoordigers van de openbare en particuliere sector.

De delegatie, die op 2 april aankwam, bestond uit 22 bedrijven die voornamelijk werkzaam zijn in de agro-industriële sector. Als onderdeel van het bezoek, georganiseerd door de Ambassade van Kazachstan in Nederland en Dutch Greenhouse Delta met de steun van NC Kazakh Invest, werden in Aktobe, Almaty en Qonaev investeringsbijeenkomsten gehouden.

Het bezoek heeft tot doel de betrekkingen op lange termijn op het gebied van tuinbouw tussen Kazachstan en Nederland te versterken en te ontwikkelen en de voedselzekerheid van beide landen te waarborgen.

Tot de Nederlandse delegatie behoorden bedrijven als Koppert, Grodan, Food Ventures, Dutch Greenhouse Delta en Boal Group.

De economische betrekkingen tussen Kazachstan en Nederland ontwikkelen zich dynamisch. Nederland is al lang toonaangevend wat betreft de omvang van de directe investeringen in de Kazachse economie. Volgens de resultaten uit 2022 bedroeg de instroom van investeringen in Kazachstan vanuit Nederland € 7,5 mld, 18% meer dan vorig jaar. In totaal heeft Nederland sinds 2011 € 77,9 mld geïnvesteerd.

In Aktobe werd een conferentie gehouden over de ontwikkeling van glastuinbouwbedrijven in Kazachstan: succesverhalen en actuele zakelijke kansen met deelname van het bedrijfsleven, financiële instellingen en overheidsorganisaties. Het aantal deelnemers bedroeg meer dan 100 personen.

De deelnemers konden discussiëren en luisteren naar presentaties van grote Nederlandse tuinbouwers over onderwerpen als "Veredeling en plantenvermeerdering", "Gezonde planten - substraten, biologische gewasbescherming en voedingsstoffen", "Kassenbouw", "Waterbeheer, klimaatbeheersing en energie en belichting" en "Autonoom telen".

De rondetafelconferentie Kazachstan-Nederland "Beschermde grond van Kazachstan-2023. Economie in kassen, IT en AI", gehouden in Almaty, bracht meer dan 150 deelnemers bijeen. Het evenement werd geopend door de vice-gouverneur van de regio Almaty, Arslan Dandubaev, die de hoop uitsprak dat het bezoek van Nederlandse bedrijven een belangrijke bijdrage zal leveren aan de wederzijdse economische ontwikkeling, de arbeidsomstandigheden zal helpen diversifiëren en vergemakkelijken en betere zakelijke voorwaarden voor beide landen zal creëren.

De burgemeester van de gemeente Westland, Bouke Arends, sprak over het belang van voedselzekerheid voor landen in de hele wereld en verklaarde zich bereid met Kazachse telers ervaringen uit te wisselen om de oogstopbrengsten te verbeteren. Volgens hem heeft Kazachstan, dat 65 keer groter is dan Nederland, uitstekende mogelijkheden voor de ontwikkeling van de teelt in kassen.

De waarnemend directeur van Dutch Greenhouse Delta, Mirjam Boekestijn, sprak over het onderwerp "Strength in Unity. Hoe Kazachstan en Nederland samen de wereld kunnen voeden".

In het kader van het bezoek heeft de Nederlandse delegatie ontmoetingen gehad met de burgemeester van Almaty, Erbolat Dosayev, en met de gouverneurs van de regio's Aktobe en Almaty, Eraly Tugzhanov en Marat Sultangaziev.

In het algemeen heeft het bezoek van de Nederlandse delegatie aan Kazachstan bijgedragen tot de versterking van de economische betrekkingen tussen beide landen, met name op het gebied van de tuinbouw. De in Aktobe en Almaty gehouden investerings-evenementen boden een platform voor vruchtbare besprekingen en de totstandbrenging van langdurige samenwerkingsverbanden.

Bron: gov.kz


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.