Italiaanse teler vertrouwt op sensoren voor groei

Ondanks de crisis die de tuinbouw doormaakt, is er geen tekort aan innovaties in de sector. Meer zelfs, de tuinbouw kan gewoonweg niet meer zonder technologische vooruitgang. 

Hightech kas van bovenaf gezien 

Een voorbeeld is het Siciliaanse teeltbedrijf Agroenergie dat in Chiaramonte Gulfi aardbeien en blauwe bessen teelt en in Vittoria meerdere soorten tomaten. In Chiaramonte Gulfi bouwde het bedrijf in zijn tweede teeltjaar een nieuwe kas van 4.400 m2 met een fotovoltaïsch dak waarvan de gemotoriseerde openingen beheerd worden door Lualtek-sensoren. 

In Vittoria teelt Agroenergie cherrytomaten, cherrypruimtomaten, Coeur de Boeuf tomaten en enkele specialties op 50.000 m2 in metalen kassen, terwijl er nog eens 35.000 m2 in aanbouw zijn. In een fotovoltaïsche kas van 10.000 m2 zal in april een experiment van start gaan met tomaten onder netten, deels op kokossubstraat en deels in vollegrond. In beide gevallen is de fertigatie geautomatiseerd. 

Luca Occhipinti (Lualtek) en Matteo Baglieri (Agroenergie Soc. Agr. Srl)

"Hoewel het teeltbedrijf van recente datum is, hebben we al twee seizoenen met winst afgesloten en zijn de groeivooruitzichten heel goed", zegt CEO Matteo Baglieri. "We zijn erin geslaagd om onmiddellijk ons product in Italië en in het buitenland op de markt te brengen. Een grote hulp kwam van de technologische setting van onze teeltfaciliteiten. Zo konden we op veel elektriciteitskosten besparen door de installatie van zonnepanelen."

Lualtek zorgt voor de optimalisatie van de teelt en besparingen op arbeid. "De sensoren laten toe onmiddellijk en direct in te spelen op plantengroei", voegt Baglieri toe. "Door de programmering en het beheer van het klimaat (vochtigheid en temperatuur) moeten we minder personeel inzetten. Het systeem van Lualtek laat ook toe de parameters op afstand te beheren. Op basis van de tot nu toe opgedane ervaring zijn we van plan om nieuwe technologische en digitale apparatuur te implementeren met Lualtek. Aan hen zullen we de installatie van nieuwe sensoren voor de conductiviteit toevertrouwen om de fertigatie nog beter te kunnen regelen."

Voor meer informatie:
Agroenergie Soc. Agr. Srl
By Energiainrete SpA.
Matteo Baglieri (CEO)
Via G. Falcone 16 - Comiso (RG) - Italië
info@energiainretespa.com
agroenergieunipersonale@gmail.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.