Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Maak kennis met je nieuwe collega

Tijd om kennis te maken met je nieuwe collega. Jullie moeten het uiteindelijk toch samen doen. Jij kan dan wel meer ervaring hebben, jouw nieuwe collega is niet gek. Deel je kennis en ervaring en voor je het weet streeft die je voorbij. Sterker nog, deze collega kan maar moeilijk stilzitten. Jullie interacties zijn misschien wat kil en zakelijk, maar vele handen maken licht werk.

Wie is dan die strever en wanneer kan die beginnen? Liever vandaag dan morgen! Jouw nieuwe collega is geen man of vrouw, jouw nieuwe collega is een AI algoritme! Wat, een AI algoritme? Ja, een AI algoritme. En het wordt hoog tijd om elkaar eens wat beter te leren kennen, schrijft Guus van Heijningen van PEAX Data in onderstaande column van zijn hand.


Guus van Heijningen, tuinderszoon en de oprichter van het bedrijf dat als missie heeft om ieder bedrijf in de glastuinbouw naar een volgend niveau te helpen op het gebied van AI.

De opkomst van artificial intelligence
Steeds horen we dat het vinden van personeel een blijvend probleem is geworden. In alle beroepsgroepen kampen we momenteel met een personeelstekort en de verwachting is dat dit niet snel gaat veranderen. Daarom moeten we het verder gaan zoeken in andere oplossingen. Een van die oplossingen is te vinden in de mogelijkheden van artificial intelligence (AI).

Er wordt steeds vaker geschreven over de vooruitgang die artificial intelligence weet te boeken. In 2016 wist Google’s DeepMind de beste GO-speler ter wereld te verslaan. Go is een bordspel dat in Azië heel bekend is. Het is een bordspel waar je nog veel meer mogelijke zetten hebt dan bij schaken. Daarom is het spel een stuk complexer en is het knap dat het een AI algoritme is gelukt om hier de beste speler ter wereld te verslaan. 

Na de AI-GO-winst volgde de ontwikkeling van AlphaFold, een AI-programma dat onderzoekers ondersteunt om nieuwe medicijnen te ontdekken. Voorheen kostte dat ontzettend veel tijd en geld, maar met het AI-algoritme van DeepMind gaat dit een stuk makkelijker.

Een ander voorbeeld is ChatGPT. ChatGPT is de laatste maanden nadrukkelijk in het nieuws geweest. Daar hebben we in ons vorige column ook aandacht aan besteed. Wat de uiteindelijke impact van ChatGPT gaat zijn is nog niet helemaal duidelijk, maar dat het het werk makkelijker gaat maken voor bepaalde beroepsgroepen is wel duidelijk. Zo wordt het bijvoorbeeld voor bloggers en schrijvers veel makkelijker om teksten te schrijven. 

Jullie moeten het samen doen
Om AI-systeem succesvol te laten zijn is het in de meeste gevallen zo dat het succes afhankelijk is van menselijke input. Een 'human-in-the-loop' is vereist om in te grijpen wanneer nodig. Wat is dan nog de meerwaarde van een AI-systeem als je alsnog scherp moet blijven?

De meerwaarde zit niet in het volledig overnemen van jouw taken. Het zijn vooral de minder leuke taken die uit handen kunnen worden genomen. Het zoeken in grote hoeveelheden data, kopiëren en plakken, leggen van complexe verbanden en inzichten filteren. Je kan het zien als een slimme laag op de data waar jij meer werkt. Door suggesties te doen hoef jij alleen nog maar de laatste beslissing te maken. Je kunt je daardoor meer gaan focussen op de dingen die jij leuk vindt en die een grotere impact hebben. 

Ook in de tuinbouwsector doen AI-oplossingen hun intrede. Autonoom telen is een onderwerp dat al enkele jaren onder de aandacht is, mede dankzij de Autonomous Greenhouse Challenge van de WUR. Maar niet alleen kwekers krijgen te maken met AI-gedreven assistentie. Ook bij het plannen, inkopen, verkopen en andere processen gaat AI een rol spelen. Denk bijvoorbeeld aan slim zetten van prijzen of automatisch inkopen van groente en fruit.

Drink samen een bakkie
Hoe lang zal het nog duren voordat jij met deze nieuwe collega gaat samenwerken? De tijd zal het leren. Ik geef het nog drie jaar en dan verwacht ik dat het merendeel van jullie kennis hebben gemaakt. ChatGPT is nog wat optimistischer en denkt dat in 2025 85% van de klantinteracties zonder menselijke tussenkomst zullen verlopen.

Ik zou je dus willen aanmoedigen om eens samen een bakkie te doen. Spreek een keertje af en werk alvast wat samen. Dat kan tegenwoordig al op een hele vrijblijvende manier. Om je op weg te helpen heb ik een lijstje met activiteiten voor je gemaakt om samen te gaan doen:

  • Een goed gesprek tijdens de koffie: ChatGPT
  • Werk samen aan een nieuw meesterwerk: Dall-e, Midjourney
  • Ik zie ik zie wat jij niet ziet: Google Lens
  • Kilometervreten zonder handen aan het stuur: Tesla (alleen voor de bevoorrechte lezers onder ons) 

Voor meer informatie:
Guus van Heijningen
PEAX Data
Microlab – 10e verdieping
Aert van Nesstraat 45
3012 CA Rotterdam
010 304 60 37
info@peaxdata.com
www.peaxdata.com 

 

Publicatiedatum: