Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Spreekt chatbot al tuinbouwjargon? “Op de vraag: 'Plukkie al?’, krijg ik een lauw antwoord terug”

“Onze grootste missie? Ieder bedrijf in de sector naar een volgend niveau helpen op het gebied van AI.” Dat is wat ze bij PEAX Data, een bedrijf opgericht door tuinderszoon Guus van Heijningen, willen. In onderstaande column gaat Guus in op alle ontwikkelingen en actualiteit op het gebied van data en AI in de glastuinbouw. Deze keer staat hij stil bij ChatGPT.

Artificial intelligence (AI). Misschien heb je deze term al eerder gehoord of ergens voorbij zien komen. De afgelopen jaren wordt er vaker over geschreven (bijvoorbeeld in GroentenNieuws) nu er steeds meer concrete toepassingen ontstaan. Zo ook in de glastuinbouw.

Toch voelt het vaak nog abstract en ver weg. Leuk om eens over te lezen, maar wat gaat dit betekenen voor mij en mijn dagelijkse bezigheden? Daar wil ik je de komende tijd meer over vertellen. Omdat er vroeg of laat AI-toepassingen op je pad gaan komen die ook op jou van invloed zullen zijn.

Mijn doel is om AI toegankelijker te maken. Zodat jij straks klaar bent gestoomd om het maximale uit de mogelijkheden te halen. Ik zal proberen het simpel te houden zodat zelfs dit lastige onderwerp begrijpbaar blijft.


Guus van Heijningen heeft een belangrijk doel bereikt als steeds meer mensen in de tuinbouw zich bij PEAX melden met een AI-vraagstuk

De komst van ChatGPT
Het kan je bijna niet zijn ontgaan. Een nieuwe versie van het krachtigste AI taalmodel (ChatGPT) is in november 2022 uitgebracht en heel de wereld staat op zijn kop. Dit model is nog beter in staat om menselijke taal te verwerken en een solide antwoord terug te sturen. Het is fascinerend en ik zou iedereen aanraden er eens mee te spelen (dat kan hier).

Wat de impact van ChatGPT gaat zijn, moet nog blijken. Studenten gebruiken het al massaal om hun werkstukken mee te laten schrijven. Want wat zou je zelf doen wanneer je als puber genoeg andere dingen te doen hebt. Beetje bijklussen in de tuin bijvoorbeeld.

ChatGPT in de tuinbouw
Hoe het bedrijfsleven dit op zal pakken is nog een grote vraag. Er zijn vast al copywriters mee aan de haal gegaan om hun leven makkelijker te maken. Misschien is deze column wel door ChatGPT geschreven.

Dat dit AI model impact gaat hebben op de wereld om ons heen, daar twijfel ik niet aan. ChatGPT zal naar mijn verwachting de tuinbouw echter niet drastisch gaan veranderen. Wat mogelijk wel gaat veranderen is hoe we in de sector onze communicatie inrichten.

Voor een marketeer is ChatGPT een krachtige tool om in een kortere tijd een marketingboodschap te ontwikkelen. Geef het model wat context en er komt een heel concept uitrollen. Om echt iets vernieuwends te genereren moet je er wel nog een eigen creatieve twist aan geven. Het model is namelijk niet in staat om zelf iets volledig nieuws uit te werken.

Dat zit namelijk zo. ChatGPT heeft geleerd vanuit miljoenen databronnen met tekst. Dat is een hoop informatie, maar het weet daarom niet beter dan de data waarvan het heeft geleerd. Het presenteert een resultaat dat een combinatie is van al deze databronnen. Ideaal voor schoolverslagen, maar niet voor echt iets creatiefs.


Tuinbouwfoto gegenereerd met artificiële intelligentie op www.midjourney.com na invoeren van de zoekterm: 'Chatbot in a venlo greenhouse' 

Tuinbouwjargon
Ook indrukwekkend is dat het model werkt in bijna alle talen. Dat biedt mooie kansen voor het werken met buitenlandse medewerkers. Communicatie in het Engels is vaak lastig omdat niet iedereen de taal eigen is. Met ChatGPT kunnen we vertalingen van een betere kwaliteit genereren en een conversatie op gang brengen. Daarmee wordt het direct eenvoudiger om medewerkers van de juiste instructies te voorzien.

Er is nog wel werk aan de winkel. Bovenstaande oplossingen zijn nog niet concreet beschikbaar en ChatGPT spreekt ook nog geen tuinbouwjargon. Op de vraag: 'Plukkie al?’, krijg ik het volgende lauwe antwoord terug: ‘Ik ben bang dat ik niet begrijp wat je bedoelt met ‘plukkie al? Kunt u uw vraag of opmerking opnieuw formuleren of meer context geven zodat ik beter kan helpen?’ Beetje teleurstellend….

Over Guus
Guus van Heijningen is als tuinderszoon opgegroeid met de glastuinbouw. Als puber wilde hij graag verder kijken en dacht hij niet zo snel meer terug te keren naar de sector.

Maar nee. Na een master in datawetenschappen kwam hij als een boemerang weer terug de sector in geslingerd. PEAX Data werd geboren en daarmee probeert hij nu tuinbouw en AI dichter bij elkaar te brengen. Er zijn ontelbaar veel mogelijkheden en Guus haalt ontzettend veel energie uit het verder helpen van de sector. Welkom in de toekomst!

Voor meer informatie:
Guus van Heijningen
PEAX Data
Microlab – 10e verdieping
Aert van Nesstraat 45
3012 CA Rotterdam
010 304 60 37
[email protected]
www.peaxdata.com 

Publicatiedatum: