Vergunningen mogelijk op losse schroeven na besluit Noord-Brabant

Woensdag kwam het nieuws naar buiten dat provincie Noord-Brabant voorlopig geen vergunningen verleent aan projecten die leiden tot extra stikstofuitstoot bij Natura2000-gebieden. De provincie heeft dit besluit genomen naar aanleiding van uitgevoerde zogenaamde ‘Natuurdoelanalyses’, op grond waarvan geconcludeerd wordt dat de natuur in deze gebieden sinds 2015 is verslechterd. LTO Nederland stelt vragen bij de uitgevoerde analyses en vindt het zeer zorgelijk dat de vergunningverlening op slot is gezet.

Allereerst omdat de totstandkoming van de natuurdoelanalyse onduidelijk en oncontroleerbaar is. Provincies voeren deze analyses veelal niet uit door middel van veldbezoeken, maar op basis van rapporten, die niet openbaar worden gemaakt. Het is bekend dat de natuurdoelanalyses regelmatig gebaseerd zijn op rapporten die sterk verouderd zijn of, bijvoorbeeld, maar op een deel van een natuurgebied betrekking hebben.

Trienke Elshof, portefeuillehouder Platteland en Omgeving bij LTO Nederland: “Provincies gaan nu de natuurdoelanalyse gebruiken voor vergaande wijzigingen in het provinciale beleid, zoals nu het geval is in Noord-Brabant, waar het de vergunningverlening en daarmee elke ontwikkeling op slot zet, ook als dat leidt tot een meer duurzame bedrijfsvoering. En dat dus op basis van een bureaustudie, die niet eens openbaar wordt gemaakt…”.

Trienke Elshof: “Het lijkt erop dat de overheid in de analyse een zeer rigide vorm van beoordelen toepast. Het is het ‘one out, all out-principe’. Als de trend van een habitattype niet bekend is, of als bij één habitattype het behoud niet verzekerd is, zal de natuurdoelanalyse voor het gehele natuurgebied negatief beoordeeld worden. Als dat, zoals in Brabant, vervolgens kan leiden tot het stopzetten van vergunningverlening, blijft er weinig perspectief voor ontwikkeling over. Daarnaast stopt het de mogelijkheid voor de sector om verder te verduurzamen, en zullen ook PAS-melders niet gelegaliseerd kunnen worden”.

Bron: LTO Nederland


Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven