"Onderdruk schadelijke insecten door Verimark toe te passen in eerste fase van de teelt"

Met de toelating van Verimark is de gereedschapskist voor de insectenbeheersing in de teelt van vruchtgroenten onder glas bij Nederlandse telers flink verbeterd. Op tijd starten met Verimark onderdrukt voor langere tijd schadelijke insecten en geeft, dankzij de selectieve werking, natuurlijke bestrijders volop de gelegenheid om een sterke populatie op te bouwen, zegt technisch adviseur fruitteelt en glastuinbouw Nico Harteveld van FMC. “De basis voor een schone start, een goede gewasontwikkeling, goede vruchtkwaliteit en rust in de tuin.” 

Foto rechts: Nico sprak eerder dit jaar op een informatiedag over gewasbescherming in de paprikateelt

Na de toelating van Verimark vorig najaar krijgt het middel dit jaar een plek in de strategie en zal het breed ingezet worden bij bescherming tegen insecten. Het heeft een brede werking en is veilig voor natuurlijke vijanden waardoor het uitstekend past in een geïntegreerde strategie. “De ervaringen in praktijkproeven waren het afgelopen jaar heel positief. We zagen wel dat het belangrijk is om het insecticide op het juiste moment toe te passen”, vertelt Nico.

Verimark® heeft een brede werking tegen schadelijke insecten, zoals trips, witte vlieg en katoenluis

Toepassen in eerste fase van de teelt
Voor een effectieve benutting is het belangrijk om Verimark in de eerste teeltfase in te zetten. Door de vroege behandeling krijgen schadelijke insecten geen kans om een populatie op te bouwen. De biologische bestrijders zoals roofwantsen zitten dan nog in de opbouwfase. Zodra de werking van de eerste twee toepassingen van het insecticide afneemt, hebben de biologische bestrijders voldoende slagkracht om de bescherming over te nemen.

Bloktoepassing voor lange duurwerking en voorkomen resistentievorming
Verimark heeft een toelating voor 4 toepassingen per 12 maanden waarbij het advies is om dit in 2 blokken toe te passen. In de eerste teelt fase een blok van twee toepassingen met een interval van minimaal zeven dagen. Het tweede blok van eveneens twee toepassingen kan tenminste zestig dagen na het eerste blok worden ingezet. De focus ligt dan op het herstel van het biologisch evenwicht. “Het is belangrijk om je aan de voorgeschreven periodes te houden om een lange duurwerking te verkrijgen en om resistentievorming te voorkomen. Zo houden we de beschikbare middelen in de gereedschapskist”, benadrukt Nico.

Snelle aanvangswerking 
Verimark kan eenvoudig tijdens druppelbeurten met het gietwater aan de planten worden verstrekt. De werkzame stof Cyazypyr (cyantraniliprole) wordt met het druppelwater door de wortels van de plant opgenomen en verplaatst zich van daaruit naar de groeipunten van de plant. Schadelijke insecten nemen de actieve stof op door zuigen of door vraat. Na opname verstoort het vrijwel direct de spierfunctie van het schadelijke insect dat daardoor vrijwel meteen stopt met vreten of zuigen.

Verimark is eenvoudig via de druppelaar toe te dienen. Cyazypyr® wordt met het druppelwater door de wortels van de plant opgenomen en verplaatst zich van daaruit naar de groeipunten van de plant.

Problemen voorkomen
De technisch adviseur van FMC merkt dat sommige telers moeten wennen aan een andere manier van werken dan ze gewend waren. “Middelen werden vaak als correctiemiddel ingezet. Verimark pas je toe vóórdat er problemen zijn. Een schadelijke populatie blijft je de hele teelt achtervolgen.” Wat het ideale moment is voor de eerste behandeling, hangt af van het gewas en wanneer de teler de eerste aantasting constateert. Bij paprika, aubergine en tomaat kan dat ongeveer vanaf half februari.

Denk preventief, werk preventief
“Deze vroege inzet van middelen vraagt een andere mindset”, merkt Nico in gesprekken met telers. Zo hoort hij dat telers het middel achter de hand willen houden als ‘brandblusser’ voor het geval de druk te hoog wordt. “Beter is het om de problemen te voorkomen en de insectendruk te beheersen. Monitoren van insectenpopulaties kan daarbij helpen. Denk preventief, werk preventief. Geef Verimark een plek in het schema om plaagpopulaties, in combinatie met natuurlijke vijanden, het hele teeltseizoen goed onder controle te houden.”

De toelating voor Verimark geldt voor bedekte substraatteelten van Solanaceae (tomaat, paprika, pepers en aubergine), Cucurbitaceae met eetbare schil (komkommer, augurk), Cucurbitaceae met niet-eetbare schil (meloen, pompoen), boon met peul enaardbei, eveneens op substraat.

Effectieve bescherming tegen trips, witte vlieg, katoenluis, groene perzikbladluis, rupsen, mineervliegen en mineermotten.

Voor meer informatie:
Nico Harteveld
FMC
nico.harteveld@fmc.com 
https://ag.fmc.com/nl/nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven