Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Kersenteler Gijsbert van Randwijk:

"Het is hetzelfde als alle automobilisten laten boeten voor iemand die zonder rijbewijs een ongeluk veroorzaakt"

Tholen - Het besluit van minister Adema om de vrijstelling voor het gebruik van de middelen Tracer en Exirel niet langer te verlenen kwam voor de kersentelers als een donderslag bij heldere hemel. "Als dit echt werkelijkheid wordt, dan gaat het gros van de oogst verloren. Maar aan dit worstcasescenario wil ik eigenlijk nog niet denken", vertelt kersenteler Gijsbert van Randwijk uit Strijensas.

Hij noemt het besluit ook de grootst mogelijke onzin. "Het besluit is bepaald op het gegeven dat er in 2021 mensen zijn geweest die niet volgens de regels werkten, maar daar kun je toch de hele sector niet voor laten boeten? Als iemand zonder rijbewijs een auto-ongeluk veroorzaakt, kun je toch ook niet zeggen dat er helemaal niemand meer mag rijden! Ik kan me dan ook niet voorstellen dat deze uitspraak standhoudt bij de rechter."

"Bovendien is het niet uit te leggen dat Belgische en Duitse telers deze middelen wel mogen gebruiken. Dat zorgt gewoon voor valse concurrentie. Ook particulieren kunnen de middelen gewoon kopen voor in hun tuintje en wij zouden het als kersentelers niet mogen. Mocht dit besluit doorgaan, dan gaat een groot gedeelte van de kersenteelt verloren. Ook de sorteerkosten zijn dan niet te overzien, maar voorlopig wil ik hier nog niet aan denken."

Een teelt zonder de genoemde middelen is volgens Gijsbert praktisch onmogelijk. "Wij werken aan de zijkant van de boomgaard al met speciale netten om de kersen tegen de suzuki-fruitvlieg te beschermen, maar deze plaag ontwikkelt zich zo supersnel dat het nog niet afdoende is. Je kunt gewoon niet zonder de middelen. Gelukkig hebben we vandaag als sector een paar minuten spreektijd in de Tweede Kamer gekregen. Ik hoop dat we de politici ook kunnen overtuigen van de bizarre gevolgen van dit besluit."

Die NFO heeft samen met de BBB-fractie een motie voorbereid die vanavond wordt ingediend tijdens het debat. In de motie wordt de regering opgeroepen om alsnog de vrijstellingen te verlenen en wel vóór 3 mei aanstaande zodat de middelen tijdig beschikbaar komen. Over de motie wordt vanavond of morgenvroeg gestemd. Vrouwen van Nederlandse kersentelers zijn vandaag samen met de gemeente West-Betuwe aanwezig om de motie onder de aandacht te brengen. Zie ook onderstaand filmpje van teler Jolanda Nooijen met BBB-leider Caroline van der Plas:

Voor meer informatie:
Van Randwijk en Van Doorn Fruit
Gijsbert van Randwijk
Nijverheidstraat 9
3291 CH Strijen
Tel: +31 (0)6 53 67 95 99
[email protected]
www.hollandsekersen.nl