Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwe sluipwesp tegen Nezera aangekondigd op paprikadag over gewasbescherming

Tholen - Ruim zestig paprikatelers plus een grote groep Van Iperen-collega’s (zie foto hieronder) verzamelden zich gisteren bij Van Gelder in Ridderkerk. Het was de dag waarop ze bijgepraat werden over de meest recente ontwikkelingen op het gebied van gewasbescherming.

Na het plenaire gedeelte over een weerbare paprikateelt werd er een rondleiding door het bedrijf verzorgd.

Sjon de Groot, Peet van den Bosch en Arjan van der Burg (foto hierboven) waren onder de indruk van de professionaliteit van Van Gelder. “Wat een mooi bedrijf. Dit is innovatie ten top,” complimenteerden de heren.


Volle zaal. Foto: Christel Maas via LinkedIn

Serenade
Jan Hulst, Bayer, besprak de breedtewerking van Serenade: “Serenade doet zijn werk zowel in de bodem als boven de grond. Serenade is een contactfungicide die de celmembramen van de schimmel doorprikt.”


Jan Hulst

Jan adviseert om Serenade preventief toe te passen en zo optimaal gebruik te maken van de werking van het middel. "Gebruik overigens altijd een uitvloeier bij de toediening ervan. Serenade is overigens niet schadelijk voor nuttigen en bestuivers en laat geen MRL achter. Ook in de biologische teelt kan Serenade toegepast worden; het heeft een SKAL-erkenning."


Han Opstal en Wouter Konings

Waterkwaliteit
Han Opstal en Wouter Konings verzorgden samen de presentatie over het belang van de waterkwaliteit. Afgelopen seizoen hebben ze regelmatig gezien dat paprikatelers het kasklimaat anders stuurden, vanwege de hogere energieprijzen. Het gevolg daarvan is dat de watergift (of de waterbehoefte van de plant) ook beïnvloed werd. Water stond langer stil in de leiding en verwarmt daardoor sneller. Het gevolg daarvan is dat het zuurstofgehalte daalt. En zuurstof (in nanovorm) is nodig voor de wortelgroei, ademhaling van de plant en het nutriëntentransport. Han: "Eigenlijk kunnen we wel stellen dat de zuurstof in het gietwater de aanjager is van de ‘fabriek’.” Overigens start de waterbehandeling al buiten in het bassin. Zorg voor een goed uitgangspunt.


Nico Harteveld

Verimark
Nico Harteveld, FMC, praatte de groep bij over de mogelijkheden van Verimark in de bestrijding van luis en trips in paprika’s. Verimark verstoort de spierfunctie van het insect waardoor het vreten en zuigen heel snel stopt.

Nico deed gistermiddag ook een oproep aan een ieder om de voorschriften op de etiketten goed na te leven. Hij liet een kaart zien waarop de meetresultaten van het oppervlaktewater heel goed te zien waren. Daar kan eenvoudig op ingezoomd worden en er was vrij nauwkeurig te zien waar de richtlijnen overschreden worden. Het Kader Waterrichtlijnen en Ctgb hebben nauw contact met elkaar. “Zie dit als waarschuwing. Laten we er met z’n allen voor zorgen dat het Ctgb niet genoopt wordt om nog meer toelatingen in te trekken. Dat zou jammer zijn én niet nodig.”


Lisa Broekhuizen

Nezapar
Lisa Broekhuizen van Koppert Biological Systems liep op te troepen vooruit. De lancering van hun nieuwe oplossing in de strijd tegen Nezara wordt pas 23 januari gelanceerd. Nezapar gaat het heten. Nezapar, de sluipwesp Trissolcus Basalis, bestrijdt Nezara door te voorkomen dat de eieren van de schilwants uitkomen.

Martijn Braber en Erik Kamstra

Strategie biologie
Martijn Braber en Erik Kamstra van Van Iperen bespraken de strategie over de inzet van biologische middelen in de paprikateelt.

Maar voordat de teelt geplant wordt, adviseren zij om de uitgangssituatie goed in kaart te brengen. Concreet komt het erop neer dat de tripsdruk in beeld gebracht moet worden. De bekende gele vangkaarten zijn hier de aangewezen methode voor.

Bespreek ook de gespoten middelen bij de plantenkweker. Met het plantenpaspoort kom je al een heel eind, maar contact met de opkweker zet de puntjes verder op de i.

Bepaal vooral ook of je een chemische of een biologische start verkiest (op basis van de historie van de tuin).

En tot slot … Ga voorspuiten als de vorige teeltronde geëindigd is met een hoge druk trips en/of Nezara.

Martijn benadrukte dat de rijsnelheid van de spuitrobot belangrijk is voor het verspreiden, en dus het effect, van de middelen: “Houd echt die 50 meter p/uur aan. Wees je daar bewust van, anders is het zonde van je tijd, middel en energie.”


Richard Barendse en Peter Duyvesteijn

Oikos
Wessel van Vliet van BASF hield zijn presentatie over het gebruik van Oikos. Oikos heeft een brede werking tegen plaaginsecten als trips, luis, wittevlieg en Tuta absoluta. Ondanks zijn brede werking is Oikos veilig voor de meeste natuurlijke vijanden en past daardoor in een geïntegreerd systeem.


Hans Macco en René Duynisveld

Biobest
Marvin Koot en Marcel Verbeek van Biobest waren van de partij om hun laatste innovaties tegen bladluisbestrijding te bespreken. Telers konden hun spuitlicentie verlengen in de categorie 'teelt' met hun aanwezigheid. 

Chris van der Ende en Paul Kaashoek

Jack ’t Hoen en Sebastiaan Vermeulen

Van Gelder zou Van Gelder niet zijn als dit soort bijeenkomsten niet zou worden afgesloten met een goede maaltijd.

Voor meer informatie:
Van Iperen
info@iperen.com 
www.iperen.com