Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Studie naar resistentiemechanismen van plaag Tuta absoluta in tomaten

Er is een studie uitgevoerd om de onderliggende mechanismen te begrijpen die bijdragen aan de insecticidebestendigheid van Tuta absoluta. Tuta absoluta is een plaag van planten uit de nachtschadefamilie die een bedreiging vormt in de tomatenteelt. Deze familie bevat veel giftige planten zoals zwarte nachtschade.

In de studie zijn profielen van Tuta absoluta uit het veld en in laboratorium gekweekte populaties van Tuta absoluta vergeleken. De officiële naam van Tuta absoluta is Phthorimaea absoluta. Er is onderzocht wat de reactie is op twee veelgebruikte insecticiden diamiden en avermectinen.

Het onderzoek is uitgebreid met onderzoek naar de niveaus van genexpressie gerelateerd aan organofosfaat- en pyrethroïde-resistentie. Daarbij is specifiek gekeken naar acetylcholinesterase en genen van de generaties F1 tot F8 van P. absoluta die in het veld werden verzameld. Deze Tuta absoluta werd blootgesteld aan diamiden en avermectinen.

De resultaten toonden een up-regulatie van het VGSG-gen aan in 12,5% van de populaties, terwijl een down-regulatie werd waargenomen in de overige 87,5%. Daarentegen vertoonde het ace1-gen een up-regulatie in 37,5% van de populaties en een down-regulatie in 62,5%. Analyse liet zien dat er drie genen betrokken zijn bij de metabolische ontgifting van diamiden binnen zowel de ouderlijke als de achtste generatie P. absoluta-populaties. Dat suggereert dat enzymen een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling van diamide-resistentie. Er werd geïmpliceerd dat avermectineresistentie bij P. absoluta gekoppeld is aan gedragsmatige resistentie. Daarmee is het een stimulusafhankelijk mechanisme.

Deze uitgebreide studie onderstreept de complexiteit van insecticidenresistentie in P. absoluta. Daarnaast benadrukt het onderzoek de noodzaak voor onderzoek om effectievere plaagbestrijdingsstrategieën voor tomatenteelt te ontwikkelen.

Bron: Nature.com

Publicatiedatum: