Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Strijd tegen bodeminsecten

De varenrouwmug kan veel schade aanrichten in de opkweek van aardbeitrayplanten. Onderzoek in de opkweek van jonge planten heeft laten zien dat substraat waarin BIO1020 is gemengd de druk en schade verlaagt.

De laatste jaren is er een toename te zien van de problematiek met varenrouwmug in de opkweek van aardbeientrayplanten. De omstandigheden lijken optimaal voor de varenrouwmug om te overleven en te vermeerderen in deze teelt. Met name in stekmateriaal en jonge aanplant kan de varenrouwmug voor behoorlijke problemen zorgen. De volwassen muggen geven de voorkeur aan een vochtige omgeving waar de vrouwtjes eitjes afzetten vlakbij de wortels.

Tijdens de verschillende larvale stadia voeden ze zich met rottend plantmateriaal en delen van de plant. Naast het zachte wortel- en stengelweefsel staan vooral de wortelharen op het menu van de larven van de varenrouwmug. Dit kunnen nieuwe invalspoorten vormen voor bodemschimmels zoals Phytophthora. Vooral de eerste groeifase van de trayplanten vormt een groter risico vanwege het vele beregenen bij de start van de teelt. Hygiëne op het bedrijf speelt een grote rol in de mate van insectendruk in de omgeving van het trayveld.

Varenrouwmug

Oplossing en werking
Als mogelijke oplossing kan gebruik gemaakt worden van BIO1020 in de traygrond. BIO1020 is een insecticide op basis van de schimmel Metarhizium anisopliae stam F52. Deze schimmel is geënt op een rijstkorrel en ideaal om te mengen door substraat. Door de rijstkorrel te mengen door het substraat worden de sporen van de schimmel optimaal verdeeld.

Eenmaal aanwezig in het substraat heeft het een langdurige werking tegen bodeminsecten als varenrouwmug, taxuskever en poppen van trips. De schimmel kan overleven in een brede temperatuursreeks en is hierdoor flexibel in te zetten. De optimale temperatuur dat de schimmel in het insect kan kiemen is tussen de 15°C en 30°C. Voldoende vocht is hierbij ook belangrijke factor. Let op met een bodemtoepassing van dimetomorph bij gebruik van BIO1020.

BIO1020 kan zowel gebruikt worden in substraatteelten als in de vollegrond. In de vollegrond dient het middel worden toegepast met een granulaatstrooier of het kan worden aangewend met compost of mulch waar BIO1020 is doorgemengd.

BIO1020 in het kort
- Ideaal op te mengen door substraatleverancier
- Langdurige werking
- Dosering substraat 0,5 kg/m³
- Dosering vollegrond 12,5 kg/ha
- Werkzaam tegen breed spectrum bodeminsecten
- Te combineren met Serenade, Aliette, Previcur Energy in de teelt van aardbeien
- Geen veiligheidstermijn
- Geen residu

Bron: Bayer

Publicatiedatum: