Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zwart wortelrot groeiend probleem voor Vlaamse veldslatelers

Zwart wortelrot veroorzaakt steeds meer problemen voor Vlaamse veldslatelers, weet Inagro. Het wordt veroorzaakt door een schimmel genaamd Berkeleyomyces rouxiae, die zich meer verspreidt dan eerst gedacht. De schimmel tast het wortelstelsel van de plant aan en leidt tot lagere opbrengsten voor telers, vooral tijdens warme periodes. Chemische gewasbeschermingsmiddelen en bodemontsmetting lijken voorlopig niet effectief te zijn tegen deze schimmel. Rassenkeuze en een aangepaste teelttechniek zijn momenteel de enige manier om een aantasting te onderdrukken, maar vormen geen totaaloplossing.

Zwart wortelrot, dat de naam Berkeleyomyces kreeg, veroorzaakt de laatste jaren steeds meer problemen in de veldslateelt. Toch is er tot vandaag relatief weinig kennis en onderzoek beschikbaar over de schimmel en de bestrijding daarvan. Het project BerkVeld wil in een eerste fase de verspreiding van zwart wortelrot in Vlaanderen in kaart brengen. In een tweede fase worden de verschillende strategieën en bodembehandelingen geëvalueerd om een IPM-strategie te kunnen aanbieden aan getroffen telers.

Verspreiding
In de eerste fase van het BerkVeld-project werd een uitgebreide staalnamecampagne uitgevoerd bij 20 veldslatelers, voornamelijk in de regio's Roeselare en Mechelen. Hierbij werd vastgesteld dat de schimmel Berkeleyomyces rouxiae wijdverspreid aanwezig is in de regio. Bij bijna alle telers werd de schimmel aangetroffen. De manier waarop de schimmel zich uit in de teelt varieert tussen bedrijven, maar kan moeilijk te detecteren zijn, omdat de symptomen soms subtiel zijn. Klimaat en vooral de bodemtemperatuur lijken een grote rol te spelen bij het optreden van de schimmel.

Streven naar een zo goed mogelijk klimaat
Hoe meer stress de plant ervaart, hoe meer kans er is op schade door Berkeleyomyces indien de schimmel al aanwezig is in de serre. Wanneer men de aantasting toch wil beperken, hou dan rekening met volgende tips:

  • Wit vroeg genoeg af in de lente. Door vroeg af te witten kan de bodemtemperatuur tijdelijk lager gehouden worden en wordt de instraling beperkt in de zomerperiode.
  • Hou een optimale pH aan in de bodem.
  • Frequentere, korte irrigatiebeurten kunnen helpen om de plant van voldoende water te voorzien.
  • Bij vaststelling van de schimmel is het aangeraden om oogstresten of aangetaste planten weg te nemen. Op die manier kan de aantastingsgraad mogelijk in toom gehouden worden.
  • Een algemene goede hygiëne op het bedrijf is aangeraden.



Rassenkeuze en teelttechniek kunnen aantasting onderdrukken, maar zijn geen totaaloplossing
In de tweede fase van het project werden verschillende strategieën en bodembehandelingen geëvalueerd om een integrale IPM-strategie (Integrated Pest Management) te ontwikkelen die telers kan helpen bij het beheersen van de aantasting op hun bedrijven. Onderzoek toonde aan dat er geen enkel veldslaras bestand is tegen een hoge mate van aantasting door Berkeleyomyces rouxiae. Daarom worden andere beheersingsmethoden onderzocht, zoals het aanpassen van teelttechnieken en bodembehandelingen. Deze benaderingen lijken meer beloftevol te zijn dan het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Het is nog onduidelijk hoe de schimmel op de bedrijven terechtkomt en waarom sommige telers er meer last van hebben dan andere. Verdere analyse van de schimmel kan hier meer inzicht in bieden.

Voor meer informatie:
Inagro
Ieperseweg 87
8800 Rumbeke-Beitem, België
Tel: 051 27 32 00
info@inagro.be
www.inagro.be

Publicatiedatum: