Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Vol inzetten op weerbare planten en teeltsystemen nu middelenpakket blijft krimpen"

Het voorstel voor een Europese gewasbeschermingswet (SUR) had als doel om tot een halvering van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelenpakket te komen. Begin dit jaar trok de Europese Commissie de SUR echter terug. "Maar let op, door bestaande regelgeving blijven er toch veel middelen verdwijnen", waarschuwt Kyra Broeders, beleidsspecialist Plantgezondheid bij Glastuinbouw Nederland. "De sector moet vol inzetten op weerbare planten en weerbare teeltsystemen", luidde haar boodschap op woensdag 24 april tijdens de Gewasbeschermingsdagen Groenteteelt in Naaldwijk, een initiatief van Glastuinbouw Nederland en Vertify.

Belangrijk is volgens Broeders dat er de komende jaren versneld zowel groene gewasbeschermingsmiddelen als technologische oplossingen beschikbaar komen. Daar blijft Glastuinbouw Nederland dan ook volop voor pleiten in Den Haag en Brussel. Daarnaast wordt het belangrijk om teeltsystemen verder te optimaliseren richting weerbaarheid, elk onderdeel van de IPM-strategie behoeft hiervoor aandacht, zodat op het juiste moment en op de juiste plaats kan worden ingegrepen. "Maar wat is weerbaarheid eigenlijk? Hoe slagen we erin om een weerbare plant te telen en wat is daarvoor nodig? Aan deze vragen werken we onder andere via het praktijkprogramma 'Weerbaarheid in de praktijk', dat medegefinancierd is door telers via Kennis in je Kas (KijK) en onderdeel is van het Uitvoeringsplan Gewasbescherming 2030."


Impressie, foto Vertify

Twee pilots
Voor de glastuinbouw gaat het daarbij om de Pilot Precisie Gewasbescherming en de Pilot Kas als Ecosysteem. Beide pilots worden medegefinancierd door telers via Kennis in je Kas (KijK), waarbij LNV de bijdragen verdubbelt. De Pilot Precisie Gewasbescherming onderzoekt spuittechnieken en hulpstoffen en het effect daarvan op de werking van groene middelen en daarnaast kijkt de pilot naar welke rol uitgangsmateriaal speelt op de verspreiding van ziekten en plagen. De Pilot Kas als Ecosysteem onderzoekt hoe is te komen tot een integrale insectenbeheersing, weerbare substraten en wat de bijdrage is van gaas in de ramen en gewasgaas.

Het Nieuwe Doen in Plantgezondheid
Via KijK financieren telers ook Het Nieuwe Doen in Plantgezondheid. "Dit onderzoeksprogramma moet ervoor zorgen dat we in 2030 een robuust en weerbaar ecosysteem in de kas hebben, nagenoeg zonder residu op de producten en zonder emissie naar het milieu", legt Broeders uit. Dat gebeurt met onderzoeken die langs de volgende actielijnen lopen.

Ten eerste de actielijn weerbaar gewas: o.a. onderzoek naar de microbiologische kwaliteit van groeimedia en het meten van plantweerbaarheid. Ten tweede de actielijn robuuste en weerbare teeltsystemen: o.a. onderzoek naar de effecten van nutriënten op ziekten en plagen, bankerplanten en biologische plaagbestrijding 2.0. En ten derde een effectief en duurzaam middelen- en maatregelenpakket: o.a. onderzoek naar lasertechniek tegen insecten, screeningsonderzoek naar de effectiviteit van groene middelen. Tenslotte actielijn slimme en innovatieve technologieën en systeemintegratie: o.a. het project 'Weet wat er leeft' en monitoring van plantpathogenen.

Masterclass Weerbaarheid
Telers die individueel of met collega's meer willen leren over weerbaarheid kunnen de Masterclass Weerbaarheid volgen. In deze cursus ligt de focus op wat er nodig is om stappen te zetten op weerbaarheid en hoe een weerbaar teeltsysteem kan worden opgezet. "We willen daarbij gericht naar de verschillende gewasgroepen te kijken", zegt Broeders. "Hoe ziet de teelt eruit? Teel je op substraat of in de grond? Hoe doe je nu echt de goede dingen in de transitie naar (meer) weerbaar telen en zijn deze maatregelen wetenschappelijk onderbouwd?" Geïnteresseerde telers kunnen zich opgeven bij hun netwerk- of regiocoördinator. "We proberen een gewasgroep dan een op maat gemaakte cursus aan te bieden."

Bron: Glastuinbouw Nederland

Publicatiedatum: