Tholen - UV-ontsmetting, het is een mooie techniek, maar de service eromheen kan nog weleens lastig zijn, zeker wat betreft het vervangen van de lampen. Bij Tuprotec hebben ze daar nu, in samenwerking met Hallett, iets op bedacht. Tuprotec-directeur Lies van Geest vertelt over die nieuwe vinding, het ‘crossfire’-effect.
“De lampen hangen daarbij niet meer in het water, maar zijn buiten het water gezet. Doordat ze in een spiegelkamer zitten, kan zo het water in de buis worden ontsmet. Dankzij een spindel draait het water in de buis rond, zodat het ook geen besmetting kan veroorzaken op de buis.”
Self-service
De UV Pure ontsmetter, zoals het product heet, is voorzien van een sensor met drie functies: deze meet de lichtdoorlaatbaarheid van het water, of de lampen goed functioneren, en of er geen vervuiling op de spiegels zit. “Het is dus een self-servicing systeem.”
Mochten de lampen vervangen moeten worden, dan gaat dit heel eenvoudig. “Het systeem is eenvoudig te openen, en binnen vijf minuten kan je zo twee lampen vervangen.”
Betere kwaliteit, minder energie
Lies vertelt verder dat de UV Pure zorgt voor betere kwaliteit: “De Hallett kan zelfs met slechts 30 procent lichtdoorlaatbaarheid in het water toch nog goed reinigen. Omdat de UV van buitenaf komt, via een spiegelkamer, is de intensiteit van het UV-licht veel hoger. Met minder energie bereik je dus meer.”
En nog een voordeel: omdat de buizen niet in het water zitten, wordt het water niet warm, zoals bij de traditionele systemen.
De UV-lampen hangen vrij van het water
Ook voor de tuinbouw
Dat de UV Pure een succesvolle uitvinding is, blijkt wel uit de interesse vanuit de markt: “Ze komen in alle Boeing Dreamliners te hangen, in Airbussen, en ook bij Duitse waterzuiveringsbedrijven worden ze in gebruik genomen. Ook in de tuinbouw is er interesse, maar we merken in Nederland dat telers de kat uit de boom willen kijken.”
En dat terwijl Lies diverse UV Pure systemen beschikbaar heeft, ook voor gebruik in de tuinbouw: de kleinste versie kan 6,2 kuub water per uur verwerken, en dan is er ook nog een model voor 8,5 kuub per uur en eentje die 17 kuub per uur aankan. “En ze kunnen achter elkaar worden geplaatst – heel flexibel dus, vooral omdat het zo makkelijk is om de lampen te vervangen. Daarbij kan je vuiler water verwerken, en je verbruikt minder energie omdat je de warmte niet in het water stopt.”
Voor meer informatie:
Lies van Geest
Tuprotec
ABC Westland 206 k4
2685 DC Poeldijk
Tel.: +31 (0)6 53218 754
[email protected]
www.tuprotec.nl