Productiewaarde Vlaamse tuinbouw overschrijdt 2 miljard euro

De eindproductiewaarde van de gehele Vlaamse land- en tuinbouw is in 2021 sterk gestegen met +6,7% tot 6,3 miljard euro. De productiewaarde van de tuinbouw als geheel komt net uit boven de twee miljard, die van specifiek de sierteeltsector bedroeg 579 miljoen en die van groeten onder glas 475 miljoen. Dat blijkt uit cijfers van het Vlaamse Departement Landbouw & Visserij.

Sierteelt
In 2021 bedraagt productiewaarde van de Vlaamse sierteeltsector 579 miljoen euro. De productiewaarde wordt bepaald door de totale productie en prijs van land- en tuinbouwproducten. Het totale areaal, de productie per hectare en de prijs zijn de belangrijkste variabelen. Sierteelt kan ruwweg opgedeeld worden in bloemen & sierplanten en boomkwekerij, hoewel een duidelijke grens trekken moeilijk is. Vooral bloem- en sierplantkwekerij kan zowel in openlucht als onder beschutting gebeuren. 


De productiewaarde sierteelt (in miljoenen)

De Vlaamse sierteeltsector is zeer divers en bijgevolg moeilijk te analyseren. De productiewaarde varieert in de periode 2010-2021 tussen 489 en 579 miljoen euro. In 2021 steeg de productiewaarde van 511 miljoen tot 579 miljoen euro, een toename met +13%. De sector herstelde zich na de uitbraak van Corona in 2020.

De bloem- en sierplantensector omvat o.a. perk- en balkonplanten, azalea, potchrysanten, kamerplanten, bloembollen en –knollen enz. De boomkwekerijsector omvat o.a. bloeiende en niet-bloeiende heesters, vaste planten, solitaire en laanbomen, rozelaars en fruitkweek, bos- en haagplantsoen. 

Groenten onder glas
De eindproductiewaarde van de Vlaamse groenteteelt onder glas bedroeg in 2021 475 miljoen euro. Tomaten zijn veruit het belangrijkste product.


De productiewaarde van groenten onder glas (gerekend in miljoenen)

In de definities van het Departement kan groenteteelt worden onderverdeeld in groenten onder glas en groenten in openlucht. Ook champignons worden onder de noemer “groenten onder glas” geplaatst.

De eindproductiewaarde van de Vlaamse groenteteelt onder glas ligt sinds 2010 tussen 257 en 475 miljoen euro. In 2021 steeg de productiewaarde van 430 tot 475 miljoen euro, een toename van 10%.

bron: Landbouwcijfers.vlaanderen.be


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.