Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Belastingfraude in Spaanse kassenbouw, Spaanse politie grijpt in

Afgelopen maand maakte de Spaanse Nationale Politie bekend dat ze in samenwerking met de Dienst Sociale Zekerheid een fraude op het spoor is gekomen ter waarde van € 2.477.750 in de kassenbouwsector in Roquetas de Mar, in de provincie Almería.

"Elf mensen zijn gearresteerd wegens hun vermeende deelname aan het opzetten van een bedrijvenconstructie waarbij 55 inbreuken op de sociale zekerheidswetgeving werden gepleegd. De gearresteerde zakenlieden hadden eigen arbeiders als stromannen gebruikt voor bedrijven in onderaanneming van andere grotere bedrijven."

"Het onderzoek begon in september 2022 toen inspecteurs verdachte acties opmerkten van managers van verschillende bedrijven in de kassenbouwsector van Roquetas de Mar. Ze probeerden hun betalingsverplichtingen aan de Sociale Zekerheid te omzeilen", luidt het in een verklaring.

"Na een uitvoerig onderzoek stelden de inspecteurs vast dat verschillende zakenlieden een ondoorzichtige bedrijvenconstructie hadden opgezet waarbij de activiteit van het ene bedrijf naar het andere werd overgedragen met als doel om tegen een lage prijs te kunnen werken zonder sociale zekerheidsbijdragen van hun werknemers, noch van henzelf te betalen."

"De verantwoordelijken voor dit bedrijvennetwerk hadden de hele kassenbouwmarkt ingenomen. Ze maakten gebruik van bedrijven met veel arbeidskrachten, die werken uitvoerden in onderaanneming van andere grotere bedrijven in de sector. Door de sociale zekerheidsbijdragen van hun werknemers niet te betalen, waren hun prijsoffertes veel lager dan die van andere bedrijven die wel aan hun verplichtingen voldeden. Door deze fraude wegens het niet betalen van de bijdragen werden hun winstmarges verhoogd en de opdrachtgevende bedrijven profiteerden van de lage prijzen, aangezien het voor hen goedkoper was om hun werk uit te besteden dan het zelf doen."

"Iedereen wist ervan, maar niemand durfde zijn mond open te doen"
Een teler die een beroep had gedaan op de kassenbouwers erkent in een gesprek met de krant El Diario dat de Belastingdienst hem een sanctie van € 200.000 heeft opgelegd omdat hij in overleg met de bouwer btw had ontdoken. Hij bekent dat het een probleem is waarvan iedereen op de hoogte is, maar waarover niemand durft te praten uit angst. 

Bron: interior.gob.es / eldiario.es

Publicatiedatum: