Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Amerikaanse teler bouwt permanente kas

Michael Row bij Windmill Nurseries ten zuiden van Franklinton Louisiana in de VS wil niet meer met acht mensen zijn tunnel op- en af hoeven te breken in oktober. Hij wil dat de tunnels op hun plaats kunnen blijven staan. Daarom koos hij voor een combinatie van Solarwoven met een Xsect-insectennet. "Het is ideaal", zegt hij. "Als je de nieuwe tunnel inloop is het 7°C graden koeler. Het is een betere omgeving voor mensen en planten."

Het is één van de voorbeelden hoe Solarwoven toegepast kan worden. Het materiaal, ontwikkeld door Svensson, kan toegepast worden in verschillende situaties. Solarwoven is een 0,33 mm dik plastic omhulsel dat is gemaakt van een open polyolefine weefsel en aan de voor- en achterkant is omhuld met plastic. Volgens het bedrijf is de bekleding sterk en duurzaam.

Hugo Plaisier, Klimaatadviseur bij Svensson: "Het materiaal heeft een hoge treksterkte en rekt niet verder uit. Voor kwekers is het scherm om de volgende redenen interessant. Het kan zorgen voor een energiebesparing van 50% wanneer het volgens de specificaties van Svensson wordt geïnstalleerd. Daarnaast biedt het 90% UV-bescherming. Ter vergelijking: een standaard 0,2 mm traditioneel plastic foliescherm biedt misschien 65% UV-bescherming. Daarnaast heeft Solarwoven een 29% schaduwpercentage in diffuus licht en 18% in direct licht. Deze combinatie van schaduw en UV-bescherming betekent dat er minder verbranding optreedt in hete omstandigheden."

Hij vervolgt: "De geweven en omhulde binnenstructuur scheurt niet en is moeilijk te doorboren. In tests, volgens ISO 13934, liet het een treksterkte van 900/794 Newton per 5 cm materiaaloppervlak zien. Met andere woorden, het kan veel trekken en strekken weerstaan. 900 Newtons op de kettingrichting en 794 Newtons op de inslagrichting. Wanneer er een scheur in een vel Solarwoven zit zal die alleen oprekken onder extreme omstandigheden. Solarwoven is sterk."

Solar Woven Six
Bij Svensson zijn ze ervan overtuigd dat deze eigenschappen Solarwoven veelzijdiger maken dan andere polyethyleen bekledingen. Michael Row van Windmill Nurseries is het daarmee eens. De combinatie van Solarwoven samen met Xsect zorgt voor opmerkelijke resultaten. "We hebben letterlijk maanden bespaard om planten volwassen te laten worden", vertelt Michael. "Volgend seizoen zullen we de potten waarin jonge planten in een 3,79 liter pot en naar een 11,36 liter pot laten gaan. Daardoor kunnen we meer besparen op arbeid."

Links: Michael Row, rechts: Hugo Plaisier

Dankzij het koelere interieur kan Windmill de tunnels het hele jaar door laten staan. Daarmee is de klus van vier weken, die normaal gesproken door het team van acht personen wordt uitgevoerd, niet meer nodig. Hierdoor is het mogelijk om het gewas jaarrond te beschermen. Dat betekent extra voordelen. "Dit was één van de belangrijkste doelen en dat is gelukt", zegt hij.

"Er zit een strook van ventilerend Xsect-insectengaas bovenaan de tunnel. Maar het gaas is zo fijn dat het zware regen van de planten afhoudt. Ik ben een tevreden klant," zegt Michael. "De kwaliteit van het product is geweldig. Het team is bereid om buiten de gebaande paden te denken en de klantenservice is goed," zegt hij. Onlangs heeft Svensson onderzocht waarom en hoe de kasbedekking wordt gebruikt en hun bevindingen gedeeld in een boek. In het handboek getiteld 'The Solar Woven Six' verdiept het bedrijf zich in de verhalen en praktische toepassingen van Solarwoven telers wereldwijd. Van kassen in Spanje tot de landschappen van Louisiana.

Voor meer informatie:
Ludvig Svensson

[email protected]
www.ludvigsvensson.com

Publicatiedatum: