Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Plannen voor 200 hectare hightech kassen in Scandinavië

Scandinavië kan belangrijk worden op het gebied van groenteteelt in kassen. WA3RM wil samen met KUBO 200 hectare aan hightech kassen bouwen die worden aangedreven door restwarmte uit industriële processen.

"Samen met KUBO willen we Scandinavië een belangrijk land in Europa maken als het gaat om groenteteelt. In de komende jaren gaan we via een aantal grootschalige industriële projecten kassen ontwikkelen die aangedreven worden met restwarmte. We zijn ervan overtuigd dat we Zweden en Scandinavië zelfvoorzienendheid kunnen maken op het gebied van groenten. Uiteindelijk kunnen de landen zelfs meer gaan exporteren dan dat ze verbruiken", vertelt Jacques Ejlerskov, CEO van WA3RM AB.

Het Zweedse bedrijf WA3RM heeft door gebruik te maken van restwarmte van grote industriële productie het mogelijk gemaakt om groenten te telen in een kouder klimaat. WA3RM en KUBO werken momenteel aan de ontwikkeling van een eerste kas in Zweden op een oppervlakte van ongeveer twintig hectare voor tomatenteelt. Ter vergelijking: het huidige totale kassenareaal voor de tomatenteelt in Zweden is ongeveer veertig hectare.

De vraag naar duurzaam geproduceerde plantaardige voeding blijft groeien. Door groente te telen in hightech kassen met behulp van restwarmte worden veel problemen rond de huidige voedselteelt in de wereld tegengegaan. Denk daarbij aan watertekorten en emissies van fossiele brandstofverwarming.

"Het is interessant om te zien dat verschillende technologieën nu samenkomen. Semi-gesloten kassen kunnen worden verwarmd met laagwaardige warmte dat ideaal is voor restwarmte. Daarnaast wordt bijna alle elektriciteit in Scandinavië opgewekt door waterkracht. Het is al met al een duurzame oplossing voor het telen van groen voedsel", vertelt Wouter Kuiper, CEO van KUBO. WA3RM maakt via de samenwerking gebruik van de jarenlange competentie en ervaring van KUBO.

Voor meer informatie:
KUBO Group
Vlotlaan 710
2681 TX, Monster
Tel.: +31 (0)174 286 161
[email protected]
www.kubogroup.nl

Publicatiedatum: