Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
eerste 55 duizend m2 ligt er al

Kassenbouwer blij met slim sandwichpaneel: "Dan schakel ik dat irritante kitten uit"

In de kassenbouw zijn sandwichpanelen vertrouwd materiaal. Wel is er een nadeel: om een paneeldek op kas of bedrijfsruimte waterdicht te maken worden de paneelverbindingen afgekit. Met nogal wat nadelen van dien. Leverancier WNL Horti Insulation en fabrikant SAB-profiel sloegen de handen ineen voor een oplossing: de WNL Easyjoint. Het product kwam dit voorjaar op de markt. Gert-Jan Everse van SAB-profiel en Gert Hollaar gaan op de samenwerking en het belang van hun innovatie in.

"Kit is een mooi middel, maar je weet een ding zeker: na verloop van tijd is het uitgewerkt en ga je lekkage krijgen", weet Gert-Jan. Hij is salesmanager bij SAB-profiel, dat de sandwichpanelen al jaren produceert voor WNL Horti Insulation. Gert: "Omdat traditionele dakpanelen niet in de aluminium profielen van de kassystemen passen, wordt een wandpaneel toegepast. Dat gaat wel, als de koppeling tussen twee panelen maar goed is. Je moet bereid zijn geld uit te geven aan goede kit en je bent afhankelijk van de omstandigheden, zoals het weer tijdens het bouwen. In het verleden ging er te veel mis. Degene die gaat afkitten is de belangrijkste schakel. Als hij de kit niet goed aanbrengt maak je van een oplossing een probleem. Bij nieuwbouw gaat het vaak gelijk goed. Maar als je achteraf gaat kitten, ben je meer bezig met improviseren."

Gezamenlijke ontwikkeling
Ook vraagt de montage veel tijd. Al met al is het een kostbaar proces voor kassenbouwers. Gert-Jan: "Gert kwam bij ons met ideeën om te veranderen. We zijn op zoek gegaan naar een oplossing waarbij je niet meer hoeft te kitten. Het is een gezamenlijke ontwikkeling geweest. WNL kwam met het eisenpakket, wij zijn naar het product gaan kijken. We hebben onze techneuten erbij gehaald: wat is er te produceren, wat niet? Verstoringen in de productie wil je niet, die kosten alleen maar geld. En daar is een heel mooi paneel uitgekomen."

Een echt dekpaneel ontwikkeld
De oplossing blijkt uiteindelijk een afdichtingsband te zijn. Gert: "Een jaar of vijf geleden heb ik met SAB-profiel al eens een soort gootje aan de onderkant van het paneel gecreëerd. Als er een druppel zou vallen, kwam die in het gootje en vervolgens in de kasgoot. Dat was al een enorme verbetering. Maar je wilt eigenlijk het water tegenhouden aan de buitenzijde van de kas. Dat hebben we nu ondervangen. De grootste winst is dat we nu niet langer meer een wandpaneel gebruiken als dakpaneel. Met een afdichting als deze is het een echt dekpaneel geworden, dat specifiek voor deze toepassing wordt geproduceerd."

Rubber profiel
Gert-Jan: "Wij brengen het fabrieksmatig aan. Een bandje zorgt voor een perfecte afdichting. Het bandje is UV-bestendig en kan tegen heel hoge en heel lage temperaturen. Nederlandse kassenbouwers zetten kassen wereldwijd neer op plekken waar het 40 graden boven nul en 25 onder nul kan zijn. WNL heeft patent op dit systeem en wij verwachten een grote interesse." De sandwichpanelen met Easyjoint zijn om die reden exclusief bij WNL Horti Insulation te bestellen.

"Eerste 55 duizend meter ligt er al"
Op interesse hoefde WNL niet lang te wachten. "De eerste 55 duizend meter met de nieuwe dekpanelen ligt er al, in Arizona, Virginia, Portugal, Engeland, Nederland, Japan en Algerije. Kassenbouwers gaan het nu ontdekken. Eerst moest ik vragen: wil je de WNL Easyjoint? Nu zeggen ze meteen al: doe die maar, dan schakel ik dat irritante kitten uit."

Gert-Jan kijkt namens SAB-profiel terug op een succesvolle co-creatie. "In die hele ontwikkeling heeft best nog wel wat tijd gezeten. Na een paar pilots willen we helemaal los gaan. We gaan al jarenlang heel goed met elkaar om, WNL Horti Insulation en SAB-profiel. Het is een samenwerking gebaseerd op vertrouwen." Het vertrouwen dat er zelfs voor een jarenlang probleem een innovatieve oplossing is…

Voor meer informatie:
Tjibbe van der Werff
WNL
Nieuwe Oranjekanaal 81
3151 XL Hoek van Holland
Tel: +31 (0) 174 523 273
[email protected]
www.wnl-horti-insulation.com

SAB-profiel
[email protected]
www.sabprofiel.nl

Publicatiedatum: