VBT-cijfers week 1

Middenprijs trostomaat klimt op bij start 2023

Eind vorig jaar was de stijging van de tomatenprijzen nog wat magertjes, maar in week 1 kwam er wel een serieus stukje bovenop de middenprijs voor trostomaten op de VBT-klokken. De kiloprijs overstijgt daarmee die voor losse tomaten. Dat was een tijdje andersom.

De gemiddelde kiloprijs voor trostomaten in week 1 komt op afgerond 1,41 euro per kilo uit. Daarmee blijft de prijs achter bij de middenprijs in dezelfde week in 2022 (1,97 euro). Wel ligt de prijs hoger dan de middenprijs in 2020 en 2021 (1,21 euro).

De middenprijs voor losse tomaten is gezakt naar afgerond 1,30 euro. De afgelopen jaren lag de middenprijs voor losse tomaten in week 1 op 1,81 euro (2021) en 1,64 euro (2020).

In het prijsoverzicht van het VBT komen we verder radijs (een bundel kostte gemiddeld ruim 42 eurocent in week 1) en kropsla tegen (45,5 eurocent per stuk), net als een reeks andere slasoorten. Hier wisselt het per soort of er sprake is van een prijsstijging of prijsdaling ten opzichte van de laatste week van 2022. Lollo Rossa uit de serre werd met bijna 83 eurocent per stuk veruit het best betaald. 

De middenprijs voor aardbeien leverde voor Elsanta serieus in, terwijl de middenprijs over de hele linie iets opklimt. Een kilo Elsanta zakte van 8,47 euro per kilo naar 6,24 euro in week 1. De middenprijs over de hele linie stijgt van 5,63 euro naar afgerond 6 euro.

Bekijk hier alle cijfers van het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties over week 1 voor groenten en fruit


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven