Schenkeveld tevreden over ontvochtiging met slurven boven tomatengewas

Een van de nieuwe kassen van Schenkeveld Tomaten is voorzien van een ventilatiesysteem. Hiermee kan kaslucht met buitenlucht worden gemengd, weer tot de kastemperatuur verwarmd en dan via slurven boven het gewas uitgeblazen. Het doel van een dergelijk systeem is de kaslucht nauwkeurig te kunnen ontvochtigen. In ieder geval nauwkeuriger dan met schermkieren of raamkieren. Op Kas als Energiebron deelt Marcel Raaphorst van de businessunit Glastuinbouw en Bloembollen van Wageningen University & Research een update.


 
Iedere m3 buitenlucht die je te veel uitwisselt kost energie, en iedere gram vocht die je te weinig afvoert, geeft risico op ziekten of fysiogene afwijkingen, schrijft hij. "Bovendien is het met slurven eenvoudiger om overal evenveel lucht in te blazen, waardoor de horizontale temperatuurverdeling beter is dan als het met kieren aan het toeval wordt overgelaten."

Wageningen University & Research heeft dit systeem in het eerste gebruiksjaar gemonitord. Uit rookproeven en de inzet van een sensornetwerk bleek dat de temperatuurverdeling inderdaad goed is. Wel zijn er wat verbeterpunten naar boven gekomen. Zo zou de verdeling nog beter kunnen als bij de luchtbehandelingskasten naar de zijkanten wat meer lucht zou worden uitgeblazen. Het lichtverlies van de slurven is een nadeel, maar dat nadeel is klein doordat er slechts een slurf per 40 meter hangt en die is nog transparant ook.

De teeltmanager van Schenkeveld ziet de voordelen van het systeem op het kasklimaat ook. Lees hier het hele item bij Kas als Energiebron.

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven