Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie opwekken met je schermdoek

Het is de eeuwige balansoefening voor telers: wanneer heb je de zon nodig en wanneer is de zon een vijand voor je gewas? Voor telers in Saoedi-Arabië is dat laatste in ieder geval nooit meer zo. In hun schermdoeken zijn opvouwbare zonnepanelen geïnstalleerd. Dankzij deze nieuwe flexibele fotovoltaïsche technologie, wordt het geblokkeerde zonlicht omgezet in elektriciteit.

Ontwikkelaar Mirai Solar biedt het scherm aan als een alternatief voor conventionele schermdoeken.  "In tegenstelling tot conventionele passieve zonweringsoplossingen, benut het Mirai Screen het geblokkeerde zonlicht en zet het om in bruikbare elektriciteit."  

Opvouwbaar, flexibel en modulair
Het scherm is ontwikkeld door Mirai Solar, een start-up van de King Abdullah University of Science and Technology. Hun gepatenteerde technologie – het opvouwbare, flexibele en modulaire zonnepaneel – is speciaal ontwikkeld voor kassen. Mirai Solar ontving onlangs een Solar Prize van het Amerikaanse ministerie van Energie en is van plan om het scherm eind 2023 te lanceren. 

Een bepalend kenmerk van het fotovoltaïsche Mirai Screen is dat het intrekbaar is, vergelijkbaar met een conventioneel schermdoek. CEO Michael Salvador wijst erop dat voor scherm gebruik is gemaakt van de modernste technieken uit de zonnepanelen, en dat de schermdoeken aan te passen zijn op de teelt en de wens van de klant. "Een deel van het licht wordt opgenomen door de zonneschermen, waarmee dus elektriciteit wordt opgewekt, terwijl het resterende licht wordt doorgelaten. Dat drukt de operationele kosten, die toenemen vanwege de snel stijgende elektriciteitsprijzen." 

Pilootprojecten
Mirai Solar heeft verschillende proefinstallaties geïnstalleerd in Saoedi-Arabië, onder meer bij Estidamah, Al-Rasheed en Red Sea Farms. Daaruit bleek dat de fotovoltaïsche schermen tot 90% van het energieverbruik van een midtechkas kunnen dekken zonder negatieve impact op de gewasopbrengst. "De elektriciteitsopwekking hangt voornamelijk af van het schaduwniveau van het fotovoltaïsche deel van het scherm. Het kan worden aangepast aan de verschillende behoeften van gewassen", zegt Michael. Het bedrijf zet nu een installatie op in Californië voor ingebruikname begin 2023. 

Alternatief
Mirai Solar biedt het Mirai Screen aan als een alternatief voor conventionele schermdoeken. "De schermen zijn volledig compatibel met standaard gemotoriseerde intreksystemen. Ze kunnen dus achteraf worden ingebouwd in bestaande kassen of worden geïntegreerd als onderdeel van een nieuwe kasconstructie."

Het mechanische deel van het systeem is een aangepaste versie van het HS2 intrekbare systeem, een beproefde oplossing ontwikkeld door het Duitse bedrijf Novavert, dat gespecialiseerd is in scherminstallaties. "Om het een beetje gedurfd te zeggen: we waren op zoek naar een oplossing die meer kon dan alleen schaduw creëren", zegt Niclas Heescher van Novavert.

"In tegenstelling tot de standaard passieve zonweringsoplossingen, benut het Mirai Screen het geblokkeerde zonlicht en zet het om in bruikbare elektriciteit. Ook als oprolbaar zijscherm werkt het systeem prima. Vooral in de winter kan het zonlicht op onze breedtegraad het beste worden opgevangen met een verticaal scherm. We hebben deze opstelling gedurende een half jaar getest met meer dan 25.000 cycli." 

Voorzien in energiebehoefte
De elektriciteit wordt toegevoerd aan een distributiepaneel om te voorzien in de energiebehoefte van de kas. Michael: "In tegenstelling tot zonneparken is er geen visuele impact op het landschap, aangezien de schermen een onderdeel zijn van de kas."

Niclas voegt eraan toe dat er geen land hoeft te worden bedekt met zonnepanelen als we meer kassen op deze manier kunnen ombouwen. "Er kunnen verschillende schaduwpercentages worden gerealiseerd, en in tegenstelling tot nieuwe fotovoltaïsche technologieën is dit systeem gebaseerd op krachtige en duurzame siliciumtechnologie." 

"De behoefte aan schaduw in kassen biedt een enorme kans om goedkope hernieuwbare energie op te wekken en daarmee de glastuinbouwsector CO2-vrij te maken", besluit Michael. "Onze kernmissie is om duurzame, grootschalige tuinbouw mogelijk te maken en te besparen op het gebruik van zoetwater. Dat kan door energieneutrale teeltfaciliteiten te bouwen met lagere bedrijfskosten dan de huidige alternatieven, zelfs in droge gebieden. De schermen zijn ontworpen om jaarrond telen mogelijk te maken met aanzienlijke waterbesparingen in vergelijking met buitenteelt." 

Voor meer informatie:
Mirai Solar
Michael Salvador (mede-oprichter en CEO)
Tel: +966 (0)54-470-0897 (Saoedi-Arabië)
info@miraisolar.com 
www.miraisolar.com 

Novavert GmbH & Co. KG
Hansaring 146
48268 Greven (Duitsland)
Tel: +49 2571 588890
niclas@novavert.com 
www.novavert.com  

Publicatiedatum: