Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Marcel van den Berg, Tomatenkwekerij van den Berg:

"Goede productie door overstap op kokos en gebruik van sensoren Growficient"

Bij tomatenkwekerij Van den Berg staat ‘een eerlijk en vers product voor de consument’ centraal. Eigenaar Marcel zet zich daar dan ook vol voor in. Twee jaar geleden stapte hij over van steenwol op Forteco kokossubstraat van Van der Knaap, en hij gebruikt sindsdien de sensoren van Growficient. En dat leverde hem dit seizoen een goede productie op.

7% meer opbrengst
Collega-telers gebruikten het kokossubstraat in de snacktomaten al. Hun productie lag op minimaal hetzelfde niveau. Maar dat was niet het enige: kokossubstraat is duurzamer dan steenwol. Daarom maakte Marcel twee jaar geleden de overstap. “Dit substraat is een natuurproduct en het geeft geen afval. Dit is belangrijk voor de toekomst van de groenteproductie in Nederland.”

De producties op kokos waren het eerste jaar vergelijkbaar met steenwol en het tweede jaar zelfs beter: “De opbrengst is de beste graadmeter of iets succesvol is of niet. Met een veel lager energieverbruik was de productie zo’n 7 procent beter het afgelopen jaar."

Het was even wennen, twee jaar geleden. Het eerste jaar was een jaar van ontdekken: een nieuw teeltmedium vroeg ook om een andere strategie van watergeven. Maar dit wierp zijn vruchten af. “Door deze sensoren kon ik de watergift perfect monitoren. Dat was nodig, want kokos heeft een andere structuur dan steenwol. Door wat ik op het dashboard zag, geven we nu bijvoorbeeld ook in de nacht water.” 

Betrouwbare data
Marcel had in de steenwol 3 sensoren waar hij zijn watergift mee bepaalde. Inmiddels gebruikt hij 12 sensoren van Growficient in zijn kas van 3ha. “Ik krijg veel betrouwbaardere getallen hierdoor. In de grafiek kan ik bijvoorbeeld de grenswaarde zien. Buiten die grenswaarde kan ik actie ondernemen.” Ook de intering is perfect te monitoren, volgens Marcel. Daardoor heeft hij meer inzicht in de waterbehoefte van de plant.

Het was een investering: van steenwol overgaan op kokos, in combinatie met de sensoren van Growficient. “Het is op de lange termijn voordeliger wanneer we de meerproductie weten vast te houden. De plant is in kokos actiever.” Zeker nu de kosten voor energie stijgen, is Marcel blij dat hij deze keuze gemaakt heeft. Hij teelt iets koeler: “Doordat de kokos wat makkelijker opwarmt in de ochtend merk je dat je sneller de plantactiviteit op gang brengt.” 

Volgende stap: automatiseren watergift
Hoe de toekomst eruitziet? “Alles is steeds meer gericht op een duurzame manier van telen. Ook werken we in de sector steeds meer met sensoren. Daar past deze keuze voor kokos en voor Growficient goed bij.” Als hij terugkijkt, zou hij opnieuw deze overstap maken. “Ik ben heel tevreden. Mijn productie is boven begroting.” Op termijn wil Marcel het watergeven ook automatiseren. Want dat kenmerkt hem: altijd op zoek naar verbetering, voor het beste product voor de consument. 

Voor meer informatie:
Dirk Jan Mulder
Growficient
info@growficient.com 
www.growficient.com 

 

Wim van der Ende
Van der Knaap Groep
+31 174 296606
vdk@vanderknaap.info 
www.vanderknaap.info 

 

Publicatiedatum: