De inflatie blijft op een historisch hoog niveau. De prijzen voor vrijwel alles blijven hoog, dankzij knelpunten in de toeleveringsketen, gestegen grondstofkosten, arbeidstekorten en talloze andere factoren. 

Het is een moeilijke omgeving om zaken te doen, weet Jos Lemmens van Lankhorst Yarns. Telers moeten daarom manieren vinden om hun activiteiten efficiënter te maken om de kosten te verlagen, de productie te verhogen en de kwaliteit te verbeteren. Dit helpt dan weer om producten concurrerender te maken op de markt en winstgevend in verschillende economische cycli.       


Jos op GreenTech Amsterdam 2022   

Denk aan tomaten. Of ze betaalbaar zijn voor consumenten en winstgevend voor leveranciers, heeft veel te maken met het vermogen van telers om ze in commercieel haalbare hoeveelheden te produceren en te oogsten. En dat heeft, zo blijkt, alles te maken met de manier waarop een tomatenplant tijdens zijn groeiproces wordt geplaatst en ondersteund.

"Je wilt dat de lucht en het licht het oppervlak van de plant maximaal bereiken", zegt Hans Luijkx, verkoopmanager van Bato Plastics, een producent van bioplastics voor de tuinbouw. "En om dat te bereiken, moet je hem van de grond houden. Zo houd je een plant gezond."

Gezonde planten zijn goede zaken. De wereldwijde tuinbouwindustrie wordt gewaardeerd op 30 miljard dollar, stipt Jos aan. "Boeren en wijnboeren hebben sinds de oudheid fruit en groenten met wijnranken opgehangen om ze gemakkelijker te kunnen verzorgen. Hoewel de schaal van de hedendaagse operaties verschilt, lijken de methoden die ze gebruiken grotendeels op die waarop eeuwenlang werd vertrouwd." 

In de huidige commerciële kassen vindt men nauwkeurig gerangschikte rijen tomaten, komkommers en paprika's, waarbij elke plant met touwen is verbonden met een of andere vorm van ondersteuning boven het 'hoofd'. Dit verbetert de luchtstroom rond de plant, wat de verspreiding van ziekten voorkomt, en maakt de plant toegankelijker voor snoeien en oogsten. Het voorkomt ook dat planten of vruchten verloren gaan of bedorven raken omdat ze met de grond in aanraking zijn gekomen. 

Wat de laatste tijd is veranderd, is het aanbod van tuintouw. Dat is belangrijk, want touw speelt een buitengewoon grote rol bij zowel de opbrengst als de bedrijfskosten, weten ze bij tuinbouwgarenproducent Lankhorst Yarns.

Telers moeten bij het kiezen van bindtouw rekening houden met tal van factoren. Daartoe behoren het gewicht en de dichtheid van de planten, de vereisten voor de identificatie van de stengels, de beschikbaarheid en de kosten van arbeidskrachten, de kosten voor de verwijdering van groenafval, de regionale niveaus van ultraviolette straling en de beschikbaarheid van producten. Andere belangrijke factoren zijn de algemene teeltomgeving, de vochtigheid, het mogelijke gebruik van zwavel en de uiterst belangrijke fysieke kenmerken van het touw, waaronder de composteerbaarheid.

Wat de keuze ook is, bindtouw moet ten minste sterk genoeg zijn om het gewicht van de plant tijdens de groei en de vruchtdracht te dragen. Het moet ook goed worden geïnstalleerd om te voorkomen dat een plant ongelijkmatige of acute spanningen ondervindt die de plant kunnen beschadigen of de opbrengst kunnen verminderen. 

"Je wilt het juiste touw, op de juiste manier, één keer installeren", zegt Fernando Eblagon, onderzoeks- en ontwikkelingsmanager voor materialen en intellectuele eigendom bij Lankhorst-Euronete.  "Vervangingskosten kunnen aanzienlijk zijn en zijn vaak vermijdbaar."

Dit alles biedt kansen voor telers om de oogst te maximaliseren en tegelijkertijd de kosten te minimaliseren door de juiste keuze en het juiste beheer van tuinbouwtouw. "Vooral in het huidige inflatoire klimaat is dat een investering die de moeite waard is."

Voor meer informatie:
Jos Lemmens
Lankhorst Yarns
info@lankhorstyarns.com  
www.lankhorstyarns.com