Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Pepe Blanco van Grupo Cristalplant (Spanje):

"Gevoel dat telers na kerst grote hoeveelheden meloen- en watermeloenplanten gaan kopen"

De hoge energieprijzen voor de kassen in Centraal-Europa hebben in de AGF-sector van het Spaanse Almería hoge verwachtingen gewekt voor dit seizoen. Wanneer een deel van de kassen leeg blijft in de rest van Europa, kan dat immers mooie prijzen opleveren voor het aanbod van Almería.

Wat goed nieuws lijkt voor de sector in de provincie – en de prijzen op de veilingen in Almería bevestigen dit –, heeft ook een keerzijde. Want de oogstcycli van winterproducten verlengen kan de start van de lenteteelten in het gedrang brengen. Veel telers twijfelen op dit moment tussen overschakelen op een nieuw gewas of verdergaan met het oude.

"De sfeer is wat gespannen", vertelt Pepe Blanco van kwekerij Grupo Cristalplant. "Het is waar dat er kassen in Nederland leeg staan, maar anderzijds zijn er dit jaar ook problemen geweest met sommige gewassen. Zo heeft een nieuw soort trips lelijk huisgehouden in de paprikateelt. Het brengt wonden toe op de schil, waardoor het product onverkoopbaar wordt. En het weer is niet bijster goed geweest voor de komkommerteelt."

"We hebben het gevoel dat de telers zeker na kerst grote hoeveelheden meloen- en watermeloenplanten gaan kopen. Ik denk dat we een goed voorjaar tegemoet gaan qua plantenafzet. Begin december hebben we zelfs al een flinke partij watermeloenplanten geleverd voor extra vroege aanplant." 

"Aan de andere kant zien we dat er veel tomaten- of courgettetelers vanwege virusdruk de gewassen opnieuw hebben moeten aanplanten, waardoor de start van de oogst is vertraagd. En zodra februari is aangebroken, kan er alleen nog watermeloen geplant worden voor oogst in het middenseizoen en late seizoen, maar dan is er traditioneel veel meer product op de markt en dalen de prijzen dus."

"Dit jaar zetten we in op meloen" 
Vorig seizoen daalde het areaal van watermeloen en vooral van meloen in de provincie vanwege de goede prijzen voor de herfstgewassen in de kassen. Vele telers verlengden daarom hun oogstcyclus. Maar over het algemeen waren de resultaten voor de (water)meloentelers zeer interessant, ondanks vaak slechte weersomstandigheden.

Volgens gegevens van de gewestelijke overheid daalde de oogst van watermeloen en meloen in Almería respectievelijk met 20 en 37%, terwijl de gemiddelde prijzen met 105% stegen in vergelijking met 2020/21 in het geval van watermeloen, en met een indrukwekkende 199% in het geval van meloen. In 2021/22 werden voor meloen de hoogste prijzen van het afgelopen decennium opgetekend.

"Dit jaar zetten we in op meloenplanten, omdat we denken dat die het goed zullen doen in de kassen van de provincie. Ook al maakt de Cantaloupe meloen een comeback, we blijven vooral Piel de Sapo planten. Die heeft ons nog nooit windeieren gelegd."

Voor meer informatie:
Grupo Cristalplant
Tel: +34 950 565 032
Paraje La Cumbre s/n
04717 San Agustín (El Ejido) - Almería (Spanje)
https://cristalplant.com

Publicatiedatum: