17-31 januari 2022: Glastuinbouw trekt naar Binnenhof voor energieprotest

In de tweede helft van januari liepen we een dagje mee met Vvalo, namen een kijkje bij een kas waar ToBRFV-onderzoek plaatsvindt én gingen we met een groepje telers onder leiding van Glastuinbouw Nederland mee naar Den Haag voor een energieprotest bij het Binnenhof. Verder kreeg kwekerij Mellantas een nieuwe eigenaar en The Greenery een nieuw bestuursmodel. 

“Altijd weg en onderweg zijn, is goed voor ons”

Tholen – Op bouwborden bij glastuinbouwprojecten zul je ze niet tegenkomen, want kasverwarmingsinstallateur Vvalo uit Naaldwijk werkt in opdracht van hoofdaannemers. Om toch op te vallen en nieuwe mensen te werven werd afgelopen najaar een bedrijfsvideo opgenomen. De volgend jaar 25 jaar bestaande onderaannemer groeit namelijk en vergrijst. “De jonge aanwas is beperkt. Na mij is er niet veel meer bijgekomen”, verklaart Anton Valstar de zoektocht naar nieuw personeel. Zijn vader Anton richtte in 1998 het bedrijf op samen met de andere naamgevers, de heren Ad van der Valk en Vita Lorente.


Anton Valstar, de zoon van oprichter Anton, in de nieuwbouwkas in aanbouw voor Berg Lisianthus in Naaldwijk. Op de achtergrond is een van de Vvalo-mannen leidingen aan het lassen. 

Globe Plant breidt flink uit en maakt nieuwe kas 'plantenkwekerklaar'

Tholen - Je bent plantenkweker, en je ziet dat je afnemers steeds groter worden. Wat doe je dan? Bij Globe Plant hebben ze er bewust voor gekozen om met die klanten mee te groeien, met een nieuwe locatie in Brielle. Vera Grootscholten, directeur bij Globe Plant, vertelt ons meer over de inrichting van de nieuwe kas.

Glastuinbouw laat van zich horen met energieprotest in Den Haag

Tholen - Brengt het nog wat op? Dat werd vanochtend in Den Haag bij het Binnenhof gezongen tijdens het protest van de Nederlandse glastuinbouwsector om aandacht te vragen voor de energiecrisis. Het protest was geïnitieerd door Glastuinbouw Nederland. 


Telers Jack, Richard, Bert en René waren meegekomen naar Den Haag

Eef ter Laak vertrekt naar Canada

Afgelopen maandag 17 januari is Eef ter Laak naar Canada vertrokken om daar nog 2 jaar voor Kubo te werken. Eef werkt inmiddels ruim 49 jaar bij Kubo. Door naar Canada te gaan, stelt hij zijn pensioen voorlopig nog even uit. 

Komkommerkwekerij Mellantas gaat verder met nieuwe eigenaar

Eind februari komt komkommerkwekerij Mellantas in Sevenum weer in productie. Voor telers Carla en Hans Houben nog meer dan normaal een speciaal moment, want zij verkochten vorige week hun kwekerij.

Coöperatie Coforta gaat verder als Coöperatie The Greenery

Tijdens de algemene Leden Vergadering van Coforta van donderdag 20 januari zijn de leden unaniem akkoord gegaan met een nieuw besturingsmodel voor de coöperatie, het zogenaamde RvC+ model en met een naamswijziging naar Coöperatie The Greenery U.A.

ToBRFV in één klap dood? Onderzoek moet het uitwijzen

Tholen - Op een dinsdagmiddag begin januari zijn vier mannen het bij een bak koffie snel met elkaar eens. Om het Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV) eronder te krijgen is schoon gietwater cruciaal. Zolang water vanuit bassin of silo nog (te) vaak onbehandeld de kas in komt, blijft het dweilen met de kraan open.

Groene gieter blijkt per toeval goede vangplaat voor trips

Koppert introduceert nieuwe vangplaten in de kleur groen. De vangplaten, een toevalstreffer zo legt men hieronder uit, blijken na onderzoek een effectieve tool tegen Echinotrips (Echinothrips americanus). Deze plaag is een steeds groter wordend probleem in de Nederlandse tuinbouw, zowel in veel sierteelt- als groentegewassen. Met het slinkende middelenpakket zijn er momenteel geen middelen meer beschikbaar die integreerbaar zijn met biologie. Redenen genoeg dus om op zoek te gaan naar een effectieve aanvulling op onze strategie om deze lastige plaag onder controle te krijgen.

HortiContact afgelast, nieuwe datum nog niet bekend

Tuinbouwbeurs HortiContact in de Evenementenhal in Gorinchem gaat niet door. Dat heeft de organisatie bekend gemaakt aan standhouders. De beurs stond gepland voor 22, 23 en 24 februari 2022.


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.