Groene gieter blijkt per toeval goede vangplaat voor trips

Koppert introduceert nieuwe vangplaten in de kleur groen. De vangplaten, een toevalstreffer zo legt men hieronder uit, blijken na onderzoek een effectieve tool tegen Echinotrips (Echinothrips americanus). Deze plaag is een steeds groter wordend probleem in de Nederlandse tuinbouw, zowel in veel sierteelt- als groentegewassen. Met het slinkende middelenpakket zijn er momenteel geen middelen meer beschikbaar die integreerbaar zijn met biologie. Redenen genoeg dus om op zoek te gaan naar een effectieve aanvulling op onze strategie om deze lastige plaag onder controle te krijgen.

Afgelopen jaar heeft Koppertmeerdere proeven gedaan met diverse bestrijders o.a. met Chrysopa eieren en Swirski-mite (de roofmijt Amblyseius swirskii) met goede resultaten. Gericht gingen onderzoekers op zoek gegaan naar een oplossing. Daarbij stuitte men per toeval op een ontdekking waaruit een nieuwe effectieve tool in de strijd tegen Echinotrips voortkomt.

Groene gieter
Per toeval is een oude plastic gieter verworden tot een groene vangplaat in strijd tegen deze plaag. In de kas bij Westland Seeds, een bedrijf dat gespecialiseerd is in de veredeling van paprika, trof voorman Masud namelijk op een donkergroene gieter veel trips aan. Hij constateerde dat daar meer trips op zaten dan op de gele vangplaten die in de kas gebruikt worden. Toen hij later zag dat op de groene steek-etiketten die het bedrijf bij de producten zet, meer trips zaten dan op de etiketten met een andere kleur, viel het spreekwoordelijke kwartje. Masud nam contact op met Lisa Broekhuizen, Koppert Consultant van Westland Seeds, en zo ging het balletje rollen.

Grotere schaal
Na deze ontdekking heeft Koppert alles in het werk gesteld om in haar fabriek groene vangplaten te kunnen gaan produceren zodat ze op grotere schaal proeven konden uitzetten.

Inmiddels zijn in diverse gewassen proeven uitgezet met positieve resultaten. Het gaat om gewassen zoals paprika, chrysant en roos. Conclusie van de onderzoekers: Zij zien in ieder gewas waarin ze de proeven doen hetzelfde beeld; de Echinotrips zitten massaal op Horiver groen. 

Tot nu behaalde resultaten
In de gewassen paprika en roos zijn de onderstaande resultaten behaald.

Paprika:

   

Roos:

Vervolgonderzoek
Koppert heeft met de huidige plaat nu al een naar eigen zeggen 'geweldig hulpmiddel' in de strijd tegen Echinotrips maar zet de proeven het aankomende jaar ook voort. Onderzoekers willen onder andere achterhalen of er verschil zit tussen diverse groentinten en de hoogte van de platen in het gewas. 

Voor meer informatie: 
Koppert 
info@koppert.com
www.koppert.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven