De eerste aardbeien van het seizoen worden weer geoogst op de percelen in de Zuid-Spaanse provincie Huelva. "Het gaat om de vroegste rassen in pot. Ik heb zaailingen uit Polen aangeplant. Ze komen van ons moederbedrijf Agronom Berries en ze zijn speciaal geteeld voor de streek rond Huelva", zegt Simone Pierini van Agronom Berries Spain. 

"Polen is altijd een leverancier van aardbeienplanten geweest voor de provincie Huelva, maar beetje bij beetje hebben de kwekerijen in de Noord-Spaanse provincies Segovia en Ávila de andere leveranciers verdrongen, voornamelijk vanwege hun nabijheid. Dit jaar was er echter een algemeen kwaliteitsprobleem bij de Spaanse planten die op grote hoogte werden geteeld. Dat was het gevolg van de weersomstandigheden en heeft niets te maken met een bepaald ras of een specifieke kweker. Veel zaailingen zijn na het verplanten afgestorven, en niet alleen in Huelva. In Griekenland, waar ze zich ook voorzien van plantmateriaal uit de Spaanse kwekerijen, hebben ze hetzelfde probleem gemeld."

"De Poolse planten zijn daarentegen piekfijn in orde en er zijn zelfs al enkele telers geweest die onze percelen zijn komen bekijken, ze zijn geïnteresseerd in het plantmateriaal dat Agronom Berries produceert. In Spanje en ook in Griekenland zijn we erg blij met de kwaliteit van de planten van ons moederbedrijf in Polen."

"Dit jaar hebben we verschillende rassen aangeplant om te kijken hoe ze zich gedragen. Het project is niet opgestart met de bedoeling om een proefveld aan te leggen, maar we testen de aardbeien wel, zodat we volgend jaar de nodige informatie hebben voor onze klanten en we de telers die voor Poolse aardbeien opteren, kunnen begeleiden en adviseren."

"Op ons perceel in Lucena del Puerto zijn we al 10 dagen aardbeien aan het oogsten. Deze eerste partijen worden nog enkel in Spanje op de markt gebracht, maar ik verwacht dat we medio december zullen beginnen met de export", zegt de directeur van Agronom Berries Spanje. "We hadden de aanplant wat uitgesteld om de hitte te vermijden en we gebruiken potplanten, want daarvan is de oogst toch iets vroeger. Veel telers die nog in volle hitte hebben aangeplant en geconfronteerd werden met het afsterven van de planten, zullen zo’n 20 à 25 dagen later beginnen te oogsten", vertelt Simone.

Advies voor wie plantmateriaal uit Polen wil 
Agronom Berries Spain is de dochteronderneming in Huelva van het Poolse bedrijf Agronom Berries, dat jaarrond zachtfruit teelt in verschillende landen – Marokko, Zuid-Europa en Zuid-Amerika – en levert aan supermarkten in Polen en andere Oost-Europese landen. Daarnaast kweekt het ook plantmateriaal voor de aardbeien- en frambozenteelt. "Met Agronom Berries Spain wilde het moederbedrijf een directe verbinding tot stand brengen om fruit te betrekken uit Huelva, Marokko en Portugal. Op die manier kan ononderbroken kwaliteit worden geboden aan de Europese klanten." 

"In Polen is men nu al erg geïnteresseerd in onze eerste aardbeien uit Huelva, maar ik wil ook samenwerken met landen als Frankrijk en Italië", vertelt Simone Pierini, die meer dan 20 jaar ervaring heeft in de tuinbouwsector. “We zijn er anderzijds ook voor alle telers in Huelva die geïnteresseerd zijn in het Poolse plantmateriaal, dat dit jaar duidelijk bewezen heeft voordelen te bieden. Het moederbedrijf Agronom Berries heeft ook een eigen vrachtwagenvloot voor de directe levering aan de klanten en op dit moment staat het aan het begin van een veredelingsprogramma, waarmee het een eigen ras probeert te ontwikkelen", besluit Simone.

Voor meer informatie:
Simone Pierini
Agronom Berries Spain S.L.
Tel: +34 697 64 22 12 (Spanje)
administracion@agronomberriesspain.es
agronomberriesspain.es