Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Saffraan telen in een vertical farm met drie oogsten per jaar

"De grenzen van de mogelijkheden van vertical farming opzoeken betekent voedingsproducten telen die niet makkelijk te telen zijn. Saffraan bijvoorbeeld is een knolgewas. Anders dan planten die groeien vanuit een zaadje, hebben knolgewassen een langere en complexere levenscyclus. De missie van Sativus Tech was niet alleen toegang tot consumptie creëren tot alle voedingsproducten, maar ook het verder verkennen in andere sectoren - wellness, vitamines, beauty, etc. De opties zijn eindeloos als er een aanbod is om aan de vraag te voldoen," zegt David Friedenberg, CEO van Sativus Tech.

Toen Sativus Tech startte in 2019, leverden indoor vertical farms hun betrouwbare, lokale oogst, vrij van gewasbeschermingsmiddelen, al aan supermarkten. Terwijl populaire voedingsmiddelen zoals sla en tomaten overheersen als het gaat om hoeveelheden, is er een samengestelde collectie van superfoods die meerdere toepassingen buiten de keuken hebben, zoals saffraan.

Looking for a $1.7 million grant to expand saffron cultivation

Eerst een korte geschiedenis van de specerij
In een wereld waar gewassen in overvloed beschikbaar zijn, zelfs buiten het seizoen, blijft de specerij saffraan een zeldzaamheid in de VS en in de meeste delen van de wereld. Waarom is een product waar zoveel vraag naar is zo moeilijk te vinden? Een van de belangrijkste factoren is het klimaat. De specerij kan alleen worden geteeld in speciale klimaatomstandigheden die slechts bestaan in een paar landen, zoals Iran, Afghanistan, Marokko en Spanje.

Terwijl de meest gangbare voedingsmiddelen korte oogsten hebben van een paar dagen tot een paar weken, heeft saffraan slechts één oogst per jaar. Dan is nog het moeizame proces van het verzamelen van de 3 saffraanstigma's van de bloem op de dag dat die bloeit om optimale kwaliteit te garanderen. Als dat gebeurd is, is er ook nog de moeilijke leveringsketen waar saffraan doorheen moet voor het in de supermarkt belandt.

Saffraan indoor telen
Stel je voor dat saffraan indoor geteeld kan worden; dat is waar Sativus Tech naar toe werkt en nu is deze vertical farm in de laatste fase alvorens de markt op te gaan. "Saffraan toegankelijk en beschikbaar in overvloed maken is geen makkelijke opgave; kijk maar naar de fijne kneepjes van de saffraanteelt," aldus Friedenberg.

Saffraan komt van de plant Crocus Sativus die groeit uit een knol, niet uit een zaadje. Na iedere groeicyclus produceert een saffraanknol "dochterknollen". Een moederknol kan 2 tot 10 dochterknollen produceren. De truc is ervoor te zorgen dat de dochterknollen levensvatbaar zijn en de cyclus kunnen voortzetten.

Sativus Tech heeft de plant zo kunnen voeden dat 2 tot 3 optimale dochterknollen worden geproduceerd en zich kunnen vermenigvuldigen om zo de hoeveelheid crocus sativus bloemen en dus saffraan te laten toenemen.

Een andere prestatie die Sativus Tech heeft bereikt is het vermeerderen van de jaarlijkse saffraanoogst. Bij traditionele teelt is er slechts 1 oogst per jaar. Sativus Tech heeft dit jaar 3 oogstcycli afgerond en probeert een 4e cyclus te voltooien.

David Friedenberg

Wat is er nieuw?
Sativus Tech nadert het eind van zijn missie. Het bedrijf gaat de laatste fase in van zijn R&D en heeft met een succesvolle financieringsronde $1,6 miljoen opgehaald om te gebruiken bij de voorbereiding van het betreden van de markt.

Daarnaast werkt Sativus Tech sinds kort samen met restaurateur Chef Meir Adoni en expert in business development Estee Rosen, om met saffraan de culinaire wereld te verkennen, waar het al sinds de oudheid grote bekendheid geniet.

De geneeskrachtige eigenschappen en kleur hebben ook de aandacht gewekt van de grote farma- en beauty-sector. Hoe zou de saffraansector eruit zien met een betrouwbare, consistente en grootschalige aanvoer van saffraan aan de horizon?

Voor meer informatie: 
David Friedenberg, CEO
Sativus Tech
www.sativustech.com