Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Machinebouwer zoekt partij voor verdere ontwikkeling en commercialisering

Agritron klaar, maar nog niet af

Koppert Machines zoekt een partij/partner die wil bijspringen in de verdere ontwikkeling en commercialisering van de Agritron. Want de Agritron is een ‘dingetje’: de techniek is een veelbelovende, energiezuinige en in sommige opzichten zelfs beter alternatief voor stomen, maar anderzijds is de machine, na bijna twee decennia sleutelen en testen, nog niet af. Hoe zit dat?


Links boven Martijn Duijvesteijn en Piet Zwinkels, links onder een prototype van de Agritron, rechtsboven een blik in het zaaltje en rechtsonder Andre van der Wurff van Groen Agro Control

Waar men ooit begon met het onderspitten van stro onder platglas om broei te veroorzaken, is stomen de moderne variant van het bodem ontsmetten. Alleen kost dat heel veel energie. Een stelregel van vroeger zou luiden: ’60, 60, 60’. Stoom 60 minuten lang op 60 graden en je dood zo’n beetje alles tot op een diepte van 60 cm. Men hoeft geen rekenwonder te zijn om te begrijpen dat hier, afhankelijk van de bodem en de weersomstandigheden, heel veel tot schandalig veel gas nodig is.

Op zoek naar alternatieven heeft men al lang geleden, zo’n beetje rond de introductie van de eerste magnetrons in de jaren ’80, een blik geworpen op de mogelijke toepassingen van microgolftechnologie. Zet een potje grond in de magnetron en warempel, zo’n beetje alles gaat kapot. Logische gevolgtrekking: we binden een paar van die dingen aan elkaar, richten ze op de bodem en rijden erover heen. Zo maai je het gras, zo ontsmet je de bodem.


Dennis Medema, energiespecialist bij Glastuinbouw Nederland, gaf een toelichting op de actuele energiesituatie

Dat bleek ingewikkelder dan gedacht. Er is bijvoorbeeld niet één type bodem, een bodem is nooit uniform, vocht en andere bestanddelen beïnvloeden sterk de effectiviteit en waar stomen een ‘one size fits all’ oplossing is, lopen de resultaten met de Agritron sterk uiteen. Dan blijkt de engineering niet eenvoudig: hoe moet de machine er uitzien, hoe pomp je voldoende vermogen de (vochtige) grond in zonder dat de vlammen eruit slaan? En op nog fundamenteler niveau: hoe werkt het (d.w.z., het zogenaamde di-elektrische ontsmetten) nu precies? Een vraag waar ook de knapste koppen nog lang niet helemaal uit zijn.


Een prototype van de Agritron

Serieus alternatief
Maar juist de wisselende resultaten bieden perspectief, weet Andre van der Wurff, onderzoeker bij Groen Agro Control en nauw betrokken bij enkele recente proeven. Verschillende teelten eisen immers verschillende bodemcondities, oftewel: misschien hoef je niet tot 60 cm te gaan, of misschien zijn bepaalde schimmels helemaal zo slecht niet. Bovendien stond vroeger alles in de vollegrond, maar dat is allang niet meer het geval. Denk aan potten en matten, maar vooral ook aan afgesloten bodemsystemen die uitspoeling voorkomen. Dat maakt dat de Agritron voor specifieke teelten op specifieke gronden en onder specifieke teeltomstandigheden wel degelijk een serieus alternatief voor stomen kan zijn.

Op een bijeenkomst gisteren in De Noviteit in Monster presenteerde Koppert Machines, in samenwerking met o.a. Groen Agro Control, recente proefresultaten. Piet Zwinkels, voormalig radijsteler en Agritron-adapt van het eerste uur, en Martijn Duijvesteijn van Beyond Chrysant, een kweker die er onlangs mee getest heeft, deelden hun ervaringen.

Voor meer informatie:
Kopper Machines
info@koppertmachines.nl
www.koppertmachines.nl