Tegenwoordig zijn weerextremen niet meer uitzonderlijk en dat ondervinden ook de huidige frambozenrassen jaar na jaar.

Zachte winters leiden tot het vroeger uitlopen van kleinfruit, gevolgd door een vorstperiode later in het voorjaar die veel telers dan nog weet te verrassen. In de zomer daarentegen botsen telers op torenhoge temperaturen van meer dan 30°C die vaak dagen of zelfs weken aanhouden.

Op het Proefcentrum Fruitteelt kan het Coördinatiecentrum praktijkgericht onderzoek en voorlichting voor de biologische teelt (CCBT) die verschillende klimatologische parameters toepassen in de klimaatserres om de ultieme bio-framboos te vinden die future proof is. Onderzoekers gingen op zoek naar twee rassen zomerframboos die ze in koudere streken telen en twee rassen zomerframboos die ze telen in de warmere regio’s. De keuze viel uiteindelijk op twee Italiaanse rassen, eentje uit de Verenigde Staten van Amerika en een ras uit Canada.

CCBT is momenteel bezig met de opkweek van die vier rassen van plug tot cane in biologisch substraat, naast de twee referentierassen in België voor bioteelt: Tulameen en Glen Ample. In 2023 gaan ze alle frambozenstruiken verschillende stresstypen geven, zoals koude in het voorjaar en hitte in de zomer. Later kan CCBT dan evalueren hoe de planten reageren op die extremen op vlak van groei, productie en smaak. Naast de opkweek in biologisch substraat, plantten ze alle rassen ook aan in volle grond op het biologisch perceel van pcfruit.

In 2023 is er de kans om de proef live te bezoeken.

Bron: CCBT