Door de langdurige vegetatieve vermeerdering van aardbeien zal het virus zich blijven ophopen in de plant, wat resulteert in het verzwakte groeipotentieel van de plant, in dwerggroei, kleinere bladeren, de vergeling van de bladeren, kleinere vruchten, daling van de opbrengst en de verslechtering van de kwaliteit, waardoor enorme verliezen worden veroorzaakt. "Het gebruik van virusvrije aarbeizaailingen is een van de effectieve manieren om deze problemen op te lossen, maar door technische redenen en kosten is de huidige populariteit van virusvrije aardbeizaailingen in China niet hoog, minder dan 5% van het teeltgebied." Dr. Xue Wanxin, algemeen directeur van Shanghai Yuanyi Seedling en Shanghai Shumei Seed Industry deelt zijn visie.

"Veel wetenschappelijke onderzoekseenheden en ondernemingen in China houden zich ook bezig met het onderzoek naar virusvrije aarbeizaailingen, maar de feitelijke toepassingsratio in de teelt is niet hoog. Er is nog een lange weg te gaan van het selecteren van de bron van het ras, het schillen van de scheuttop, weefselkweek en snelle vermeerdering, beworteling en meer. Hoe de oorspronkelijke soort en de hoogwaardige kenmerken van het ras in de weefselkweek en de snelle vermeerdering gehouden kan worden is ook een grote uitdaging. Van de weefselkweekkamer tot de kasteelt naar de formele grootschalige commerciële teelt duurt erg lang en elke schakel kent een belangrijk punt voor technische controle. Het is precies vanwege deze reeks moeilijkheden dat de uiteindelijke prijs van virusvrije zaailingen voor telers niet laag is, in principe € 0,28 per zaailing. De hoge kosten zijn ook een van de factoren die de popularisering van virusvrije zaailingen voor aardbeien in de weg staan. Yuanyi Seedlings, een relatief sterke leverancier van zaailingen in China, hoopt voortdurend de weefselkweektechnologie te verbeteren, de schaal uit te breiden, de uiteindelijke prijs van zaailingen te verlagen en meer telers tegemoet te komen."

"We zijn in 2016 begonnen met het op grote schaal telen en bevorderen van virusvrije aardbeizaailingen en hebben het Qingpu Baihe Strawberry R&D Center opgericht met een aantal eenheden om gezamenlijk onderzoek te doen naar teelttechnologie en faciliteitstechnologie van aardbeizaailingen. Door de integratie en opwaardering van de hele sectorketen is end-to-end closed-loop management bereikt, van de introductie en ontwikkeling van nieuwe rassen tot de verkoop van fruit en de bewerking van aardbeien. Tegelijkertijd streeft het bedrijf ernaar het aardbeienteeltpark met de meeste plukervaring in Shanghai te worden, actief nieuwe vormen van teeltbouw uit te breiden en het regionale merk "Baihe Strawberry" groter en sterker te maken. Het merk "Shumei" van het bedrijf, is geslaagd voor de groene certificering en heeft vele malen prijzen gewonnen bij nationale en Shanghai evaluatieactiviteiten.

"China's aardbeienrassen zijn relatief geconcentreerd en de drie rassen sweet Charlie, Hongyan en Zhangji zijn goed voor meer dan 60% van het teeltgebied. In Shanghai zijn "Hongyan" en "Zhangji" de twee belangrijkste aardbeirassen, goed voor 98% van de markt. De laatste jaren zijn de teeltmethoden voor aardbeien geleidelijk gediversifieerd en is de verhoogde teelt geleidelijk ontstaan. In combinatie met plukken en bezichtigen kan deze teelt het inkomen van de telers doeltreffend verhogen. De inputkosten van de verhoogde teelt zijn echter vrij hoog. Alleen door de kwaliteit van de aardbeienzaailingen, de water- en meststoffentechnologie, de plaagbestrijding, de controle van de milieuomstandigheden en andere factoren grondig te verbeteren kan de winst worden gemaximaliseerd."

Voor meer informatie:
Shanghai Yuanyi Seedling Co., Ltd.
wanxinxue@126.com 
www.yyseedling.com