Software arbeidsregistratie 'onmisbaar onderdeel' voor operationele excellentie bij Schenkeveld Schiphol

Het streven naar operationele excellentie in arbeidsprocessen is bij tomatenteler Schenkeveld, waar ze het motto 'passie voor perfectie' hanteren, niet weg te denken. Om grip op en inzicht in de arbeid en productie binnen de tomatenkwekerij te krijgen, is bij de nieuwbouw van Schenkeveld Schiphol gekozen voor Work-IT, een softwareoplossing van Nitea – ontwikkeld door telers, voor telers.

Pieter van der Wel, directeur en mede-eigenaar van het familiebedrijf en verantwoordelijke voor project ‘Schenkeveld Schiphol’, vertelt waarom de keuze op de software is gevallen, hoe de software in de praktijk wordt ervaren en tot welke inzichten dit heeft geleid. 

Tomaten telen met passie voor perfectie is waar Schenkeveld dag in, dag uit voor gaat. Wat dat inhoudt? Pieter van der Wel vertelt: “Bij Schenkeveld staan drie kernwaarden centraal: groei, samenwerking en optimalisering. Passie van perfectie is een uitkomst ervan, ons continue streven. Groei is uiteraard een breed begrip. Enerzijds groeien de tomatenplanten voortdurend onder glas, anderzijds is groei ook volop terug te zien in onze organisatie en mensen. Immers, als de organisatie zich ontwikkeld – in zowel areaal als professionaliteit – zullen onze mensen meegroeien en in staat zijn hun ambities waar te maken.

Een hele belangrijke wisselwerking dus, die hand in hand gaat met samenwerking; de tweede kernwaarde in het rijtje. Samen kom je verder dan individueel. Daarom werken we nauw, kritisch en op een transparante manier samen – ook met leveranciers en andere ketenpartners – met als doel om beide te verbeteren.”

In lijn met groei en samenwerking maakt de kernwaarde ‘optimalisering’ de cirkel rond bij Schenkeveld. “Optimalisering is ons paradepaardje. Daar is Schenkeveld koning in. We werken zo slim mogelijk en zorgen ervoor dat alle processen tot in de essentie kloppen. Zo ook de arbeidsprocessen – mede dankzij het arbeidsregistratiesysteem, Work-IT, van Nitea,” aldus Pieter.  

Door telers, voor telers
Schenkevelds passie voor perfectie is sinds 2017 ook ver buiten Westland voelbaar. Pieter: “Om onze uitbreidingsplannen te kunnen verwezenlijken, moesten we verder weg van huis. In het Westland is een vierkante kavel van vijftig hectare niet te vinden. Daarom hebben we een cirkel getrokken rondom het hoofdkantoor in Schipluiden en gekeken welke geschikte tuinbouwgebieden maximaal een halfuur rijden zijn vanaf hier. De keuze is hierbij gevallen op Rijsenhout, gelegen aan de A4 – net als ons Schipluidense hoofdkantoor. Het bevalt bijzonder goed!”

Na de bouw en ingebruikname van kas Noord en Oost, wordt momenteel ook de laatste hand gelegd aan de ontwikkeling van de laatste twee locaties (kas Zuid en West) van het klaverbladproject. De keuze voor een arbeids- en productieregistratiesysteem is een belangrijke bij de nieuwbouw van dit vooruitstrevende kassencomplex.

“Op onze locaties in het Westland draait een ander systeem, maar voor alle locaties van Schenkeveld Schiphol hebben we gekozen voor Work-IT van Nitea. De werkomgeving van Nitea werkt intuïtiever. Bovendien zagen we dat andere grote tomatentelers, zoals Lans, Looye en Combivliet, ook gebruikmaken van Work-IT. En daarbij komt dat Work-IT een initiatief is van tomatentelers; dan zou het voor ons ook moeten werken. We hadden er vertrouwen in dat Work-IT zou aansluiten op de praktijk en dat blijkt ook zo te zijn,” aldus Pieter.

De ervaring van Schenkeveld met onze software ligt precies in lijn met de intentie en het ontstaan van Nitea, vertelt Timothy van der Toorn: “De software van Nitea is heel uitgebreid, omdat hier echt onze dagelijkse focus op ligt. In de afgelopen jaren hebben we precies gebouwd wat onze klanten vroegen. We zijn ontstaan door telers – voor telers.”

Geen verrassingen, meten = weten
Bij Schenkeveld worden arbeids- en productieprestaties gemeten, en tegelijkertijd zorgen aanvullende functionaliteiten binnen Work-IT voor rust en overzicht in de werkplanning en dat kwaliteit minstens zo belangrijk blijft als kwantiteit. Pieter: “Meten is weten. Door te registreren en arbeidsprestaties te meten, kunnen we sturen, plannen en organiseren. We houden niet van verrassingen, daarom is dit zo belangrijk binnen ons bedrijf – niet alleen in grote lijnen, maar ook op dagbasis. Per locatie benutten we Work-IT om onder andere planningen te maken, kosten te beheersen en inzicht in prestaties te hebben. Uiteindelijk verwerken we alle verzamelde data uit verschillende systemen van de server in Power BI. Tijdens het managementoverleg vergelijken we de cijfers van diverse locaties en jaren en zetten deze af tegen de begroting, zodat we hier continu grip op houden. Teamleiders in de kas pakken dagelijks de overzichten en rapporten direct uit Work-IT (zonder tussenkomst van Power BI) erbij om het team aan te sturen en bijvoorbeeld om uitzendbureaus op de hoogte te stellen van de arbeidsindeling.”

Hoewel je bij ‘ballen racen’ (oftewel, tomatenplukken) wellicht allereerst denkt aan snelheid, is kwaliteit minstens zo belangrijk. Het bonussysteem bij Schenkeveld is zelfs overwegend op kwaliteit gebaseerd. “Hard werken? Ja, maar niet té hard. De kwaliteitsmodule in Work-IT, helpt ons om de kwaliteit van diverse handelingen hoog te houden,” stelt Pieter.

Koppelingen tussen Work-IT en het transsportsysteem van Taks handling systems en het weegschaalsysteem van LRE zijn onmisbaar in zowel kas als schuur. “Voordat de nieuwbouw van Schenkeveld Schiphol van start ging, hebben we met adviseurs van Nitea, Taks en LRE gezamenlijk besproken hoe we deze systemen met elkaar konden laten ‘praten’. Work-IT is hierin de ideale plaats om data uit de verschillende softwaresystemen te laten samenkomen, omdat het hierbij op één scherm overzichtelijk is,“ aldus Pieter.

"Als de snelheidsmeter in een auto"
Wat Schenkeveld bereikt met behulp van Work-IT? Pieter: “Inzicht. Als je inzicht hebt, kun je anticiperen. En als je kan anticiperen, voorkom je fouten. Eigenlijk is Work-IT als de snelheidsmeter in een auto; aan de hand hiervan weten we precies hoe hard we gaan. Aangezien arbeidskosten in de tomatenteelt ongeveer een derde van de kostprijs vormen, is het belangrijk om continu te weten of we moeten remmen of gas moeten geven. Dat geldt voor beslissingen op lange termijn, maar ook op zeer korte termijn.”

“Zoals voor veranderingen geldt, vergt ook het leren werken met de zeer uitgebreide softwareoplossing van Work-IT aandacht. We willen immers dat iedereen op de werkvloer hier het maximale uit haalt in dagelijkse handelingen, maar ook in visievorming en teeltvorming, zodat we tijd besparen en we in staat zijn om nog slimmer te werken. Gelukkig ondersteunt het Support team van Nitea ons goed,” vervolgt hij. “Schenkeveld streeft naar passie voor perfectie, daarmee willen we ons onderscheiden van andere tomatentelers. Dit is voor ieder facet van toepassing – in de uitstraling, maar ook in de uitvoering. Dankzij Work-IT kunnen wij perfectioneren op gebied van arbeid en productiviteit door inzicht in de processen met behulp van de diversiteit aan functionaliteiten die de software biedt.”

Voor meer informatie:
Nitea IT Solutions
sales@nitea.nl
www.nitea.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven