Extra financiële steun steun voor Oostenrijkse bedekte winterteelt

Oostenrijk steekt 9 miljoen euro in de eigen teelt. Daarmee wil het bedrijf telers steunen die het zwaar hebben vanwege gestegen energie- en teeltkosten. Specifiek de glastuinbouw wordt genoemd door de landbouwminister en de teelt in de winter. 

"Juist ook in de winter kunnen de Oostenrijkers blij zijn met verse vitaminebommen uit de regio, die niet alleen aan de hoogste kwaliteitseisen voldoen, maar ook heel goed smaken", toont Josef Moosbrugger zich als voorzitter van de Landbouwkamer Oostenrijk (LKÖ) blij met de steun. 

"Voedselzekerheid is mijn topprioriteit", aldus landbouwminister Norbert Totschnig. "Dit is alleen mogelijk met onze tuinders en landbouwers. Maar door de gestegen energie- en teeltkosten staan zij steeds meer onder druk. Vooral in de groententeelt, fruitteelt en tuinbouw worden onze bedrijven met hoge kosten voor het beheer van hun kassen geconfronteerd. Daarom steunen wij deze specifieke sectoren met 9 miljoen euro. Zo zorgen we ervoor dat er ook in de toekomst regionale groenten en regionaal fruit voor de Oostenrijkers beschikbaar zijn. Na het 110 miljoen euro voorzieningszekerheidspakket zetten we daarmee een nieuwe stap om de voorzieningszekerheid te versterken en de consumenten nog meer zekerheid te bieden." 

De 9 miljoen euro zijn afkomstig uit financiële middelen van de 'buitengewone aanpassingssteun' van de EU. Tot de gesubsidieerde categorieën horen onder andere groenten, fruit, snijbloemen en sierplanten, paddenstoelen, microgreens en algen, alle uit bedekte teelt. De nationale uitvoering geschiedt op basis van de marktordeningswet.

Om ervoor te zorgen dat de steun zonder extra inspanningen de bedrijven bereikt, gebeurt de uitbetaling automatisch op basis van de bestaande bijdrageplicht voor landbouwmarketing en de daar gemelde omvang van de kassen. Bedrijven die geen landbouwmarketing-bijdrage betalen, kunnen tot 15 juli een aanvraag bij de AMA indienen. De uitbetaling zal vermoedelijk eind september 2022 plaatsvinden.

Moosbrugger: "Veel tuinders klagen dat het voortbestaan van hun bedrijf in gevaar is als gevolg van de enorme stijging van de energiekosten. Daarom hebben wij ons nadrukkelijk ingezet voor dempende maatregelen die deze familiebedrijven moeten helpen om de moeilijke tijd te overbruggen. Wij danken de regering, vooral landbouwminister Norbert Totschnig, voor de aangekondigde, onbureaucratische steunmaatregel. De 9 miljoen euro komen niet alleen de hardwerkende telersgezinnen ten goede, maar ook de voorzieningszekerheid van de totale bevolking", onderstreept de LKÖ-voorzitter.

Voor meer informatie:
www.lkö.at 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven