Ewout Valstar gebruikt telerservaring in nieuwe baan: “Op zoek naar mogelijkheden om energie te besparen”

Tholen – Op tuinbouwbeurs HortiContact kwamen we Ewout Valstar afgelopen maand in een andere rol tegen. Ewout is niet langer paprikateler, maar werkvoorbereider. Die rol vervult hij sinds 1 januari voor Vyverberg Advies & Begeleiding. Even verderop in De Lier ging hij aan de slag nadat hij samen met broer Wibo eind vorig jaar het familiebedrijf overdroeg aan een collega-paprikateler. Huib stelt: "Door Ewout hebben we er iemand met een andere blik bij."


Ewout op HortiContact in mei dit jaar

Respect
Huib Herbert is de eigenaar van het adviesbureau. Ewout en Huib kennen elkaar al lang. “Bij nieuwbouw voor ons in 1997 en 2007 begeleidde Huib twee keer de bouw.” Toen Ewout eind vorig jaar een vacature voorbij zag komen, besloot hij te reageren. “Ik wilde, toen duidelijk was dat we gingen stoppen, als teler iets anders doen. Stilzitten kan ik écht niet.” Dat Ewout vorig jaar al eens een tiental vrijdagen meeliep bij Vyverberg, getuigt daarvan. “Het gewaswerk hadden we uitbesteed en oogsten deden we op vrijdag niet.” Niet lang nadat Ewout op de vacature reageerde, belde Huib al. “Toen was het snel geregeld.”

Dat Ewout en Wibo zouden stoppen als teler, was in eerste instantie niet het plan. Sterker nog, ze hadden eerst nog een makelaar gevraagd eens om zich heen te kijken voor een andere tuin met het oog op de toekomst. “Hij bood ons een tuin buiten De Lier aan. Dat vonden we te ver”, lacht Ewout. Ambitie om door te groeien naar tientallen hectares hadden de broers sowieso niet. “Wie dat wel doet verdient écht respect.” Uiteindelijk kwam in plaats van het kopen van een kas, verkoop ter sprake. “In mei hebben we de kas verkocht aan de jongens van Overgaag.”

Brede blik
Door mee te lopen bij Vyverberg kon Ewout alvast ruiken aan een nieuw werkzaam bestaan. “Op de vrijdagen bij Vyverberg zag ik hoe zij werkten en konden zij zien wat ik kon bijdragen. Ik zag toen opeens hoeveel werk er zit achter iets ‘simpels’ als een waterleiding omleggen. Als teler denk je al gauw: ‘Joh, doe dat ff zo en zo’. Er komt echter heel wat kijken bij ogenschijnlijke simpele aanpassingen in en om de kas. Over alles moet goed nagedacht worden. Er komt ook heel wat papierwerk bij kijken.”

Zelf komt Ewout in zijn nieuwe rol veel bij telers. “Dat vind ik een van de leuke dingen aan mijn werk. Samen met nog één collega ben ik hier bij Vyverberg oud-teler. Dat maakt dat je soms toch net weer anders tegen dingen aankijkt. Ik denk dat ik breder kijk.” Als voorbeeld geeft hij een energievoorbeeld. “De gewenste temperatuur in de kas kun je op meerdere manieren halen. Vyverberg is sterk op het installatietechnische vlak qua verwarming. Samen met de teler zoek je de beste weg om de gewenste temperatuur te halen.”

Engels
Energievraagstukken komen vandaag de dag extra vaak voorbij bij het adviesbureau. “Qua nieuwbouwprojecten is het momenteel logischerwijs lastig voor telers om te investeren. Wij zijn sterk in onder meer het Verenigd Koninkrijk. De hoge energieprijzen maken het moeilijk. Er zijn wel projecten gaande, maar eerder projecten waar oud glas vervangen wordt door nieuw glas met behoudt van een bestaand gascontract dan projecten waarvoor nog het energieplaatje nog ingevuld moet worden.”

Veel telers laten momenteel door Vyverberg dat energieplaatje goed bekijken. “Wij lopen met telers momenteel de mogelijkheden om te besparen op energie door. Internationaal zien wij de grotere telers zelfs vragen om de instellingen met hen door te lopen. Op zo’n moment komt mijn ervaring als teler ook van pas.” Lachend: “En ondertussen spijker ik mijn Engels bij.”

Toekomst
Dichterbij huis ziet het adviesbureau dat veel telers hun instellingen ook zelf tegen het licht houden. Eén ding is zeker volgens de oud-paprikateler. “Met alleen een ketel kun je haast geen groentekweker meer zijn.” Toekomst ziet hij in nieuwe ontwikkelingen, zoals telen in teeltcellen. “De kennis van Vyverberg met budgettair telen in teeltcellen en de gecombineerde kennis van techniek en teeltervaring is een onderdeel van de toekomst.”

Van de overstap die hij gemaakt heeft, heeft hij nog geen seconde spijt gehad. Wennen is het wel. “Van 95% loopwerk ben ik naar 75% zittend werk gegaan.” Wat onveranderd is gebleven, is Ewout’s inzet voor de brandweer. Iets na twaalf uur op de tweede dinsdag van juni gaat zijn pieper af: een zware beknelling. De plicht roept. 

Voor meer informatie:
Ewout Valstar
Vyverberg Advies & Begeleiding
Oude Liermolenweg 2
2678 MN De Lier
+31 651 631 988
+31 174 610 586
ewout@vyverberg.eu 
www.vyverberg.eu    


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven