Jarno Mooren, Signify, over belichting in vertical farms:

"Door onze teeltruimtes kunnen we ervoor zorgen dat we de vraag voor blijven"

"Omdat we een belichtingsbedrijf zijn, zouden velen veronderstellen dat het meeste onderzoek gewijd is aan onze lampen, maar we bestrijken het hele teeltrecept. Van genetica, zaden, irrigatie, voedingsstoffen tot licht en klimaat. Wanneer de klant geen duidelijk plan of aanpak heeft over wat te telen, kunnen wij direct een aantal concrete voorbeelden laten zien om uiteindelijk tot een eindproduct te komen," zegt Jarno Mooren, Plant Specialist Vertical Farming bij Signify.

Al sinds 2015 streeft Signify ernaar om via haar GrowWise Center nieuwe teeltlampen en besturingssystemen voor vertical farms te verbeteren en te introduceren. "En natuurlijk zorgen we voor de juiste lichtrecepten", voegt Jarno toe. "Op teeltgebied kunnen wij volledig adviseren over de gehele teeltcyclus."

Een compleet pakket
Signify biedt volledige teeltkennis aan de beginnende en de ervaren teler. Voor de leergierige teler begeleidt het Signify team hen door de basis. Hierbij komen belangrijke elementen aan bod zoals: wordt het enkel- of meerlaags telen, wat wordt de locatie, wat biedt de lokale markt, wat zijn de mogelijkheden, welke rassen zijn geschikt om mee te beginnen en welke afzetkanalen zijn er beschikbaar? Door de internationale reikwijdte en de lokale aanwezigheid kan het team gemakkelijk een lokale business case op succes afstemmen.

"We hebben er allemaal baat bij als vertical farming succesvol is. Daarom geloven wij sterk in klein beginnen en dan opschalen. Het technische aspect ervan is niet zo moeilijk, ook al is het dat in commerciële zin wel. De aftersales is echt continu, want klanten zijn altijd in ontwikkeling en wij blijven met hen mee ontwikkelen, bijvoorbeeld aan nieuwe teeltrecepten voor nieuwe gewassen," merkt Ellis Janssen van City Farming Signify op.

Op de markt vooruitlopen
Binnenkort gaat het R&D-team frambozen telen vanwege de groeiende vraag. Volgens Jarno komen er veel vragen uit de markt die Signify meeneemt in haar onderzoek, maar ook haar eigen visie op wat interessant gaat worden voor vertical farming.

"Ruim zes jaar geleden waren het aardbeien en tegenwoordig vraagt zo'n beetje iedere klant daar om. Je wilt de markt voor zijn. Wij doen dit nu al meer dan vijf jaar en door onze teeltruimtes kunnen we ervoor zorgen dat we de vraag voor blijven. Daarom willen we een oplossing klaar hebben voordat er aanvragen binnenkomen," legt Jarno uit.

Een team van plantenspecialisten en onderzoekers richt zich op het vertalen van de opbrengst van gewassen naar de meest optimale manieren om op te schalen. Daarnaast is er een fulltime groep onderzoekers die zich bezighoudt met het bestuderen van nieuwe gewassen, de voedingsstoffen en de bijbehorende protocollen, zoals het analyseren van vitaminegehaltes. Volgens Ellis is het een groot voordeel om toegang te hebben tot een in-house lab, aangezien velen dit moeten uitbesteden, terwijl Signify in korte tijd een aantal eenvoudige feiten kan valideren.

Led's energiegebruik
"Hoe efficiënter onze lampen zijn, hoe minder warmte er wordt geproduceerd. Signify innoveert op het gebied van belichting om ook het klimaat te managen en ervoor te zorgen dat het in balans blijft. Daarnaast adviseren wij, in nauwe samenwerking met onze gecertificeerde Horti Led partners, over de totale integratie van licht, irrigatie, automatisering en klimaat. Afhankelijk van de wens van de teler gaan we naar het 'next level' om de business case te laten slagen."

Als het licht aangaat, verbruik je stroom en dat kost energie. Zoals Ellis het stelt, ontwikkelt Signify Led-lampen met de laagste vorm van energieverbruik en de hoogste efficiëntie en output. Daarom zorgt het bedrijf ervoor dat zijn lampen en drivers zo energiezuinig mogelijk zijn. "Hierdoor kunnen telers hun operationele kosten laag houden en uiteindelijk een eerlijke winst behalen."

Voor meer informatie:
Signify
www.philips.com/horti 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven