Nederlanders gaan kassen bouwen in Brazilië zonder te ontbossen

Het Nederlandse Smartkas gaat op zo'n 77 hectare land in Brazilië 'slimme' kassen bouwen met een jaarlijkse productiecapaciteit van 10.000 ton groenten en fruit. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. Het gaat om een samenwerking tussen de Nederlanders en de regionale gemeenschap in São João del-Rei in Minas Gerais.

De bouw zal begin 2023 van start gaan. De kassen zullen gebruikmaken van 100% duurzame, schone en milieuvriendelijke teeltprocessen, die gebaseerd zijn op hernieuwbare energie- en waterbronnen en waarbij een scala aan groenten en fruit zonder toepassing van gewasbeschermingsmiddelen zal worden geteeld.

Smartkas-CEO David Meszaros: "Smartkas brengt een revolutie in de tuinbouwsector teweeg en bestrijdt de problemen in de wereldwijde voedselvoorziening door voedselzekerheid als dienst aan te bieden, waarbij we voortbouwen op onze overtuiging dat toegang tot voedsel en water een fundamenteel recht van ieder mens is."


Aline Aparecida Gonçalves, Dany Tenenblat, Hans Blankenburgh, Nivaldo José de Andrade, David Meszaros, Adriana Rodrigues en Stefanio Rodrigues Pires (PRNewsfoto/SMARTKAS) 

"De toegang tot een grote hoeveelheid lokaal geteelde groenten en fruit van hoge kwaliteit, die geheel duurzaam zonder gebruikmaking van gewasbeschermingsmiddelen worden geteeld en ook nog eens competitief geprijsd zijn, biedt een oplossing tot de problemen waar Brazilië mee kampt op het gebied van voedselzekerheid, ondervoeding en honger."

"De komst van Smartkas zal de economie van onze gemeenschap vooruit helpen, onze inkomsten verhogen, banen creëren en de ontwikkeling van onze regio aanjagen," aldus Nivaldo Andrade, burgemeester van São João del-Rei. 

Smartkas is van mening dat alleen innovatieve oplossingen kunnen garanderen dat er in 2050 voldoende voedsel beschikbaar is voor de dan 10 mld tellende wereldbevolking. De Smartkas-kassen in Minas Gerais zullen volgens het bedrijf 'bewijzen dat het mogelijk is om voldoende hoogwaardige gewassen te telen zonder dat gebieden hiervoor ontbost hoeven te worden.' 

Daarnaast heeft Smartklas toegezegd dat zij bij zal dragen aan de herbebossing van het Amazonegebied. Officiële cijfers van de Braziliaanse Instituut voor Ruimteonderzoek wijzen uit dat de ontbossing in het land in januari een nieuw record van 430 km2 bereikte. De aanwezigheid van Smartkas zal helpen voorzien in de groeiende vraag naar tuinbouwproducten te midden van ongunstige weersomstandigheden en ziekten en plagen, zonder dat er gewasbeschermingsmiddelen hoeven te worden gebruikt. 

De kassen van Smartkas leveren 300 directe en 2.000 indirecte banen op, evenals O&O-projecten met universiteiten.

Voor meer informatie:
Smartkas
www.smartkas.com    


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven