Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Een luchtontvochtiger in de kas kan tot wel 50% op energie besparen"

"Vochtigheid is een belangrijke factor in elke gesloten teeltomgeving. In veel nieuwe kasplannen wordt ontvochtiging echter verwaarloosd in de planningsfase, wat leidt tot hogere kosten wanneer een hoge luchtvochtigheid een probleem wordt," zegt Dan Peltinov van DryGair, die uitlegde hoe ontvochtiging het best kan worden geïntegreerd in kassen.

Dan Peltinov is een van de medeoprichters van DryGair en tevens CTO en hoofd R&D. Hij is ook hoofd projectmanager bij Misha Refrigeration, dat vries- en koelsystemen ontwerpt voor o.a. de landbouw- en voedingssector. Als ingenieur is Dan gespecialiseerd in grootschalige koelings-, afkoelings- en luchtbeheersystemen voor diverse sectoren.

"Het is beter om een kas met ontvochtiging te ontwerpen"
"Het gebruik van ontvochtiging om de luchtvochtigheid te beheersen heeft een grote invloed op verwarmingsprotocollen. Kassen met luchtontvochtigers hebben veel minder verwarming nodig. De belangrijkste reden is ventilatie. Traditioneel openen telers de luchtramen om de vochtigheid af te voeren, waardoor ook de warmte ontsnapt en ze dus moeten blijven verwarmen," zegt Dan.

"Met een luchtontvochtiger in de ruimte die de vochtigheid van binnenuit regelt hoeft er veel minder geventileerd te worden. Telers kunnen dan ramen en ventilatieopeningen sluiten, de isolatie verbeteren, thermische schermen installeren en de warmte veel langer in de kas houden. Door dit te doen, kunt u tot wel 50% op energie besparen. Nu de energieprijzen stijgen, blijven die kosten stijgen."

"Dus, door het opnemen van ontvochtigers in de eerste planningsfase, kan een kas hetzelfde niveau van klimaatbeheersing bereiken met een veel lagere verwarmingscapaciteit. Dat betekent minder infrastructuur, maar ook veel lagere operationele kosten."

Niet ingewikkeld
"Het toevoegen van een luchtontvochtiger is bijna altijd een goed idee, zelfs achteraf. Het is altijd beter om je teeltomstandigheden te verbeteren wanneer dat mogelijk is en toekomstige kosten te besparen. Het is echter veel efficiënter en kosteneffectiever om de ideale kas te ontwerpen voordat je hem bouwt, in plaats van later machines toe te voegen," zegt Dan die eraan toevoegt dat als je luchtontvochtigers in het eerste ontwerp opneemt, je je ruimtegebruik kunt optimaliseren en kunt voorkomen dat je bakken moet herschikken of andere infrastructuur moet verplaatsen om ruimte te maken. "Als je je kas ontwerpt met ontvochtiging al inbegrepen, kun je veel onnodige kosten besparen."

Het verschil berekenen van het opnemen van ontvochtigers in het kasplan
"Een ideale kasplanning moet geoptimaliseerd zijn voor de beste groei, maar ook voor de laagste kosten. Dat is de reden waarom ontvochtigers vaak niet worden meegenomen. De logica is dat er toch al een verwarmingssysteem en ventilatie is, dus waarom extra kosten toevoegen? Maar een goed plan zou vooruit kijken en rekening houden met de kosten op lange termijn."

Dan legt uit: "Kassenplanners moeten beide scenario's vergelijken. Het eerste is zonder ontvochtiging, wat een iets lagere initiële investering betekent, maar hogere energiekosten en meer infrastructuur. Het tweede scenario omvat ontvochtigers in het initiële ontwerp, wat de initiële kosten iets kan verhogen, maar bijdraagt aan lagere operationele kosten in de toekomst. De exploitatiekosten zijn vooral afhankelijk van de energieprijzen. Onze ervaring leert dat de terugverdientijd van DryGair meestal minder dan twee jaar is."

"Een vergelijking over een periode van meerdere jaren zou in de meeste gevallen aantonen dat het het meest kosteneffectief is om een kas met ontvochtiging te ontwerpen. Zeker als je bedenkt dat veel kastelers gedwongen zijn om er later een toe te voegen, nadat ze hebben geworsteld met ziekten als botrytis."

"Niet alle kassenbouwers realiseren zich hoeveel verschil ontvochtiging maakt. Velen denken dat ventilatie en verwarming voldoende zijn. Maar in werkelijkheid zien we dat veel kassen moeite hebben om de luchtvochtigheid 's nachts en 's ochtends vroeg onder controle te krijgen. Dus hebben ze nog steeds te maken met ziekten en schimmeluitbraken.

Natuurlijk zijn er nog veel meer voordelen aan ontvochtiging behalve lagere energiekosten en ziektepreventie. Door de kas gesloten te houden, houdt u bijvoorbeeld ook CO2 vast. Er zijn dus geen injecties nodig om de fotosynthesesnelheid hoog te houden. Het algehele niveau van controle is hoger, dus alles kan meer worden geoptimaliseerd."

Meer voordelen
Er zijn een aantal voordelen die uniek zijn voor DryGair. "Zo maakt het luchtcirculatiesysteem, dat in elke unit is ingebouwd, gebruik van krachtige ventilatoren en een gepatenteerd verdeelmechanisme om de lucht in alle richtingen uit te blazen. Dit zorgt voor uniforme condities in de kas, zodat er veel minder kans is op de vorming van vochtige microklimaten."

Ook het feit dat de droge lucht op bladerdekniveau of net daarboven wordt uitgeblazen, draagt bij tot een betere groei. De bladeren zijn de plaats waar een lage luchtvochtigheid het belangrijkst is. Dus door ze de ideale omstandigheden te bieden, kunnen telers de opbrengst verhogen en de kwaliteit verbeteren. Dat is een van de redenen waarom de DG-units zijn ontworpen zoals ze zijn."

Voor meer informatie:
DryGair Energies 
8 Hamanofim St, Herzliya
+972 977 309 89
www.drygair.com 
 
Publicatiedatum: