volgens Andrew Lee, Grodan

Technologische oplossingen die de werkwijze in de kas radicaal gaan veranderen

De afgelopen jaren hebben telers te maken gehad met twee grote uitdagingen: arbeid (tekorten en stijgende kosten) en de alsmaar stijgende energiekosten. Andrew Lee, Global Technical Knowledge Manager bij Grodan en veteraan in de tuinbouwsector, ziet deze uitdagingen niet als beperkingen, maar als belangrijke drijfveren voor technologische innovatie in de sector. In het eerste deel van een serie gaat Lee in op de nieuwste technologische oplossingen voor uitdaging nummer 1: het tekort aan arbeidskrachten in de tuinbouwsector.Van beschrijvend naar autonoom telen
"Binnen de komende tien jaar gaan we een compleet andere kas zien. Van buiten ziet hij er misschien hetzelfde uit, maar van binnen zul je sensoren, drones en robots zien. Telers beheren het geheel met behulp van een reeks dashboards", zegt Lee.

De veranderingen in de kas maken deel uit van een grotere trend. Eén waarbij de sector geleidelijk overgaat van beschrijvend telen (kijken naar grafieken om te bepalen wat er is gebeurd), naar voorschrijvend telen (computers die hen vertellen wat ze moeten doen), naar, uiteindelijk, autonome controle. Lee voorspelt: "Over tien jaar zullen we de eerste volledig autonome kas zien, die op zichzelf opereert. Hij zal worden bestuurd door kunstmatige intelligentie (AI), met behulp van gegevens en nieuwe sensortechnologieën. Met deze verschuiving in de bedrijfsvoering, zal de rol van de teler evolueren."

Lee: "Dit is geen science fiction meer, maar een realiteit die bijna binnen handbereik is. We hoeven alleen maar te kijken naar de huidige innovaties binnen de sector en natuurlijk de lopende autonomous greenhouse challenges bij de WUR in Bleiswijk die tot de verbeelding van de hele sector spreken.”

De impact op arbeid
Deze technologieën zullen helpen om de behoefte aan arbeid te verminderen en een compleet andere skillset vereisen van telers. Lee legt uit:

"De stap naar autonome teelt zal een grote impact hebben op de manier waarop we arbeid in de sector organiseren. In de eerste plaats betekent het dat er minder arbeid nodig zal zijn, omdat bijvoorbeeld robots routinematig zullen worden ingezet voor het oogsten van het fruit. Het scouten van plagen en ziekten en het handmatig verspreiden van biologische bestrijdingsmiddelen zal tot het verleden behoren. Waar nodig zullen verkenningsrobots worden ingezet voor het identificeren, in kaart brengen en instrueren van spuitrobots bij de precieze toepassing van gewasbeschermingsmiddelen. Verder zal een steeds technologisch geavanceerdere kas heel andere vaardigheden vereisen om hem te bedienen. Natuurlijk zal de teler een centrale rol blijven spelen. Hij zal echter zijn "groene vingers" moeten combineren met technologische knowhow. Waar hij nu algoritmes instelt op basis van handmatig ingestelde startpunten, zullen deze algoritmes in de kas van de toekomst gestuurd worden door AI en autonome, computergestuurde datapunten."

Sensortechnologieën voor planten
Lee is vooral enthousiast over de verschillende technologieën voor plantdetectie die momenteel in de sector worden getest, zoals digitale fenotyperingtechnologie en beeldvormingstechnologie. Digitale fenotypering is een ultramoderne beeldvormingstechnologie, die belangrijke fenotypische gegevens van de plant meet en analyseert. Met andere woorden: er wordt bijgehouden hoe de plant reageert op de omgeving waarin zij wordt gekweekt. "Technologieën zoals deze zullen een revolutie teweegbrengen in het proces van handmatige gewasregistratie en zullen van cruciaal belang zijn in een toekomstige datagedreven autonome kas."

Voor meer informatie:
Grodan

info@grodan.nl
www.grodan.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven