Kwekerij Van Dingenen van start met LED-belichting in aardbeien

Onlangs is bij kwekerij Van Dingenen in Merksplas (BE) een LED-belichtingsinstallatie in bedrijf gesteld in een kas voor de teelt van aardbeien. De engineering van het belichtingsproject met armaturen van Mecha-Tronix en de elektrotechnische installatie, zijn uitgevoerd door Bosman Van Zaal.

Monteurs van Bosman van Zaal

Jaarrond-cultuur
LED-belichting voor de opkweek van aardbeien komt steeds vaker voor, zodat jaarrond geteeld kan worden. Er kan een keuze gemaakt worden voor een vervroegde en een verlate teelt, een winterteelt of een combinatie van beide. Tijdens de winterteelt wordt de dag verlengd tot 12 uur, zodat de teelt niet in winterrust gaat en er continu geoogst kan worden.

Dimmen van licht
De LED-belichting bij Kris van Dingenen is dimbaar. In de maanden met voldoende licht kan aangepast belicht worden, zodat de plant altijd een optimale lichthoeveelheid krijgt. Per groeifase kan gekozen worden voor meer of minder licht. En wanneer de energiekosten stijgen, kan er voor gekozen worden om het licht te dimmen om te besparen op energie.

Een goede balans tussen het juiste lichtspectrum voor belichting en de juiste intensiteit is zowel teelttechnisch als financieel van het allergrootste belang. Te weinig licht leidt al snel tot lagere productie, bloemabortie, kleinere vruchten en een moeilijkere plantbalans. Bij te veel licht nemen zowel investeringskosten als operationele kosten toe.

Veiligheid
Voor het beveiligen van de LED-installatie op overschrijding van importvermogen is de PLC van Bosman Van Zaal toegepast, in eigen beheer geprogrammeerd en bedoeld om de processen te beheersen. Bijvoorbeeld: als de WKK voor energieopwekking tijdens belichten uitvalt, zal de belichting direct uitgeschakeld worden door de PLC. Bij normaal bedrijf zal opstarten/afschakelen van de belichting stapsgewijs plaatsvinden, zodat spanningsschommelingen  voorkomen worden. 

Voor meer informatie:
Bosman Van Zaal
Braziliëlaan 4 
1432 DG Aalsmeer
info@bosmanvanzaal.com
www.bosmanvanzaal.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven