Argos Packaging en Protection

"De NoW flowpack verpakking biedt antwoord op vraag naar duurzaamheid vanuit de markt"

Tholen – Eind vorig jaar introduceerde Argos Packaging en Protection de No Waste Technology (NoW) flowpack verpakking op de Nederlandse en Belgische markt. Inmiddels zijn de eerste testen met geselecteerde bedrijven achter de rug. "We krijgen eigenlijk louter positieve reacties", vertellen Roy van den Heuvel en Martijn Dammers van Argos. "Met deze klanten zijn we al verdergegaan in een offertetraject en de volgende testronde staat al in de agenda."

Argos ziet vanuit de markt dat er een groeiende behoefte is aan duurzame en milieuvriendelijke verpakkingen. "Onze klanten en consumenten worden alsmaar milieubewuster. Bovendien vinden wij dat we als leverancier en producent van verpakkingen een verantwoordelijkheid hebben om bezig te zijn met het item duurzaamheid. We willen altijd de beste duurzame opties aan kunnen bieden aan onze klanten", gaat Martijn verder.

Roy legt uit: "Deze plasticvrije NoW flowpack verpakkingen, die 100% zijn geproduceerd van papier, zijn volledig recyclebaar en kunnen mee in de papierafvalstroom. De verpakkingen zijn het eerste product van hout naar papier. Het is hoogwaardig materiaal, wat vervolgens gerecycled kan worden en kan dienen als nieuwe grondstof voor de productie van nieuwe papierproducten. Het heeft nog een heel leven voor zich, waardoor het een duurzame en circulaire oplossing is. Deze verpakking sluit aan op de vraag en wens naar een mono-verpakking waarbij de verpakking is geproduceerd uit een enkele grondstofsoort en het recycleproces daardoor wordt vereenvoudigd."

"Bovendien bevordert de NoW verpakking de shelflife van producten," zo vertelt Roy. "Papier is een natuurlijk product en de poreusheid van de verpakking bevordert een microklimaat in de verpakking. Dit zorgt ervoor dat bij bijvoorbeeld tomaten minder rot op de steeltjes komt of aardappelen minder snel spruiten en verkleuren. Uit testen van een onafhankelijk bureau kwam dat er een significante verlenging van de houdbaarheid is. De verpakking kan worden toegepast voor zowel verticale als horizontale flowpacks, waardoor hij geschikt is voor vrijwel alle soorten AGF-producten. Kiwi’s en tomaten kunnen bijvoorbeeld ook gewoon over de lopende band met deze verpakkingen "

De introductie van de plasticvrije NoW verpakkingen had nog wel wat voeten in de aarde. Argos kwam zo’n 2 jaar geleden in contact met het Italiaanse InKarta, specialist in papieren verpakoplossingen. Argos is inmiddels officieel distributeur van de Now flowpack verpakkingen van InKarta voor zowel de Nederlandse als de Belgische markt. "Er is de afgelopen twee jaar op het gebied van productontwikkeling flink geïnvesteerd en we hebben nu een product waar we volledig achter staan en dat aansluit bij de huidige ontwikkeling van wetgevingen op gebied van verpakkingen. Zo is in een land als Frankrijk bij wet al vastgelegd dat bijvoorbeeld de verpakkingen onder de 1,5 kg niet meer in plastic verpakt mag worden. Dit levert voor zowel onze klanten als de verpakkingsmachineleveranciers nieuwe uitdagingen en we kunnen hier met deze verpakking goed op inspelen", aldus Roy. 

De grootste uitdaging voor de NoW verpakkingen ligt, volgens de mannen, in het feit dat mensen een andere denkwijze moeten krijgen. "Het is toch anders", legt Roy uit. "Papier in plaats van plastic, een venster in plaats van volledige zichtbaarheid en andere manieren mogelijk van communicatie. We zien dat de consument hierin wel mee wil, maar het is aan ons ook onze klanten in bijvoorbeeld de Retail mee te krijgen. We willen onze kennis met de rest van de keten delen. Door middel van deze verpakking kun je communiceren met de consument; een verhaal uitdragen naar je klanten hoe een product het beste bewaard, bereid en gegeten kan worden of hoe de verpakking gerecycled moet worden."

Helemaal overstappen naar karton zullen ze bij Argos nog niet doen. "We zien dat nog niet al onze klanten er klaar voor zijn. Wij kunnen bovendien ook duurzame opties van bijvoorbeeld plastic aanbieden. Ik denk dat het uiteindelijk gaat om een balans vinden tussen het plastic en papier. Je moet voor beide een zo duurzaam mogelijke oplossing vinden en ik vind dat we als leverancier en producent van verpakkingen taak hebben om hierin te kunnen voorzien."


Argos is vandaag nog aanwezig op de Fruit Logistica, waar ze haar NoW papier zal presenteren. Hier is het bedrijf te vinden in de Holland Fresh Group Hal – Standnummer D-10. 

Voor meer informatie:
Roy van den Heuvel
Martijn Dammers
Argos Packaging & Protection
Aartsdijkweg 35
2676 LE Maasdijk
+31 (0)174 63 00 11
agri@argos.nu 
www.argos.nu    


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven