Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Telers starten nieuw bedrijf: “Klant zat geen dag zonder Aziatische groenten”

Tholen - Voor Jimmy van Veen en Rik Jongeneelen van Asia Jongveen was een ritje naar de Kamer van Koophandel in december ‘één van hun eerste klussies’. Inmiddels staat in Rijsenhout de kas vol en komt de eerste oogst van Aziatische groenten eraan. In een nieuw bedrijf zetten de begin dertigers het werk van Van Veen Asia voort.

Eind vorig jaar meldde de buurman zich vrij plotseling om de kas te kopen van het teelt- en handelsbedrijf gespecialiseerd in Aziatische groenten. Voor de vader en oom van Jimmy het moment om te stoppen. Jimmy, 34 jaar, en Rik, 32 jaar en in 2021 in het bedrijf komen werken, wilden echter graag door.

Hun vaders werkten ooit ook al samen in de teelt van Aziatische groenten en die traditie zetten zij nu voort. Om dat te kunnen doen moesten ze snel op zoek naar een kas. Die vonden ze in Rijsenhout, tegenover de kassen van tomatenteler Looye.


Jimmy en Rik poten Kai choi.

Zodra de oude lelieteelt verwijderd was, kon begonnen worden met enkele aanpassingen en grondbewerking. Begin januari konden, na een periode van ‘keihard beuken’, de eerste plantjes de grond in, zegt Rik. “Met die eerste planting hebben we direct het hele pakket in één cyclus in de kas staan, zodat we half maart de eerste eigen oogst hebben.”

Traditie voortzetten
Wie denkt dat de klanten, die door Asia Jongveen van Van Veen Asia over konden worden genomen, zonder handel zitten in de tussentijd, heeft het mis. De importlijn die het bedrijf in samenwerking met een handelsbedrijf heeft, zetten Jimmy en Rik voort. Het betekent dat er in de koelcel in Rijsenhout begin februari onder meer Shanghai paksoi en mini-paksoi liggen, geïmporteerd uit Spanje. Overigens ook naast Nederlands product.


De boedel vanuit het oude bedrijf dat verkocht is, werd overgenomen, waaronder monorails.

Niet dat de mannen kunnen toveren, want de eerste nieuwe oogst laat nog even op zich wachten begin februari tijdens ons bezoek, maar dankzij het leeg oogsten van de kas in De Kwakel die over gaat op een sierteler daar. Jimmy: “Het was flink aanpoten om zowel daar alles op te snijden voordat de kas gesloopt ging worden. Intussen waren we ook bezig de teelt hier op te zetten, maar de klant profiteert ervan, want die zat geen dag zonder handel.”

Laatste generatie
Begin februari leggen de jongens de laatste hand aan de tweede planting. Gebukt gaan de laatste plantjes netjes in rijen de grond in. Her en der werden Jimmy en Rik wel gek aangekeken toen ze van hun plan vertelden. Twee jongens van begin dertig, zou je dan nog wel een nieuw teeltbedrijf opzetten en niet wat anders gaan doen?

Jimmy weet niet beter. Hij rolde op zijn achttiende het familiebedrijf in. Rik wél. Hij werkte voor een logistiek bedrijf op Schiphol. “Ik ben vorig jaar op de tuin begonnen en vind het wel kicken om de bedrijfstraditie nu samen met Jimmy voort te zetten. Vroeger werkten onze vaders al samen.” En dan tegen Jimmy met de herkenbare Amsterdamse tongval, tijdens het poten van Kai Choi. “Je vader zei laatst nog dat hij denkt dat wij de laatste generatie telers zijn die nog zo’n teelt opzetten.”


De kas is uitgerust met schermdoek. Fijn als het zomers warm wordt.

Teelt en inkoop
De tijd zal het leren. Aziatische groenten zijn speciaal. Paksoi is stilaan steeds gangbaarder aan het worden, maar de meer dan tien andere soorten zijn veel minder bekend. Jimmy: “We hebben eind vorig jaar nooit overwogen een andere teelt op te starten. Het is juist mooi, die Aziatische groenten. Het is een specifieke teelt en ook specifieke handel en dankzij het overnemen van de boedel en het klantenbestand van Van Veen Asia zijn we in een warm bad terechtgekomen, al is het wel flink aanpoten.”

Bij het werk hoort voor de telers ook het zelf naar de klant brengen van hun vers geoogste product. Jimmy: “We leveren veel aan speciale Aziatische supermarkten en ook aan de tussenhandel. Bij de supermarkten brengen we het product zelf. In coronatijd ging het heel hard met de vraag daar. Dat compenseerde het wegvallen van de horeca-afzet via de tussenhandel.”


De kas in Rijsenhout is een breedkapkas, verdeeld in verschillende compartimenten.

Dromen
Veel van de grote Aziatische supermarkten zitten in de Randstad, zeker in de regio Den Haag zitten er veel. De jongens weten ze zo te wijzen. Inclusief de route ernaartoe, zo blijkt als we ernaar vragen. Jimmy: “Ik heb altijd veel gereden naar klanten, maar toen ik vorig jaar geblesseerd was heeft ook Rik het veel gedaan.” Rik knikt. “Op die manier konden we dagvers ons product blijven leveren.”

Met hun teelt houden de telers rekening met hun afnemers. “Je probeert over het hele jaar al een planning te maken met wat je wanneer teelt,” legt Jimmy uit. “Daghandel hebben we ook, maar wel minder. We hebben de nodige vaste klanten, maar mensen kunnen ons ook altijd bellen.”

Naast eigen teelt en import kopen de telers voor hun klanten ook nog weleens producten bij. Zo ligt er begin februari onder meer bosui in de koelcel. “Daarmee maken wij voor onze klanten het pakket compleet. Zulke producten kopen we in op de groothandelsmarkt in Amsterdam.” Hierdoor hebben ook producten als tayerblad of sopropo geen geheimen voor de telers. “Naar sopropo, een echte zomergroente, is hier ook ’s winters veel vraag. Dan wordt er goed voor dit product betaald. ’s Zomers kun je het hier wel zelf telen.”

Dat doen de telers nu (nog) niet, al is het zeker een optie als ze er kasruimte voor vinden. Ook droomt Rik al van kleinverpakken. “Dat zie je nu steeds vaker waardoor je dat op termijn ook graag zelf zou willen doen.”


Voor de donkere uurtjes is ook aan een lamp gedacht. Die kwam deze winter al goed van pas. Ook de weegschalen voor bij het oogsten staan al klaar

Tips
Nu gaan de groenten nog, GlobalGAP-gecertificeerd, in kisten weg. De focus bij de ondernemers ligt voorlopig op de teelt en het goed laten draaien van hun nieuwe bedrijf. Begin maart ligt de kas volgens planning vol. Om jaarrond te kunnen telen is daarbij een schema cruciaal. De vader van Jimmy helpt hierbij. De telers kunnen altijd op hem terugvallen. Rik: “Zijn kennis en kunde over de indeling van de kas en het zaai- en plantschema is onbetaalbaar.” Net als andere tips en adviezen, zoals over kunstmest. “Hij wees ons erop dat het duur aan het worden was en dat we beter nog wat in konden kopen. Daar hebben we nu profijt van. We kunnen straks weer gaan beuken.” 


Het planten van de tweede cyclus zit erop, tijd voor een nieuwe lading.


Dit artikel verscheen eerder in editie 2, 36e jaargang van Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl. 

Voor meer informatie:
Asia Jongveen
asiajongveen@hotmail.com